fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Eerste landelijke Week van het Gezin wil politiek wakker schudden voor gezinssores

Luuk van den Einden 4 april 2023
image
Met de Week van het Gezin wil het Gezinsplatform meer politieke aandacht opwekken voor de uitdagingen waar gezinnen mee te maken hebben. Foto: Any Lane - Pexels

De organisatoren van de Week van het Gezin, die in mei voor het eerst landelijk plaats zal vinden, hopen daarmee politiek Den Haag te motiveren om de druk op gezinnen te verlichten. “Investeren in de stabiliteit van gezinnen is belangrijk in Nederland.”

In mei organiseert het Gezinsplatform voor het eerst een landelijke Week van het Gezin. Die loopt van 8 mei tot en met 15 mei, wat ook de internationale Dag van het Gezin is. Volgens projectleider Gerdien Lassche komt daar ook de inspiratie vandaan om een volledige week aan gezinsthema’s te wijden.

‘Aandacht vergroten’

“Wij hebben als platform al een aantal keer aandacht gevraagd voor de Dag van het Gezin middels een gezinsdag”, legt ze uit. “Die aandacht willen we vergroten, ook naar de politiek toe.”

Politiek Den Haag moet namelijk meer oog krijgen voor de maatschappelijke druk die op gezinnen rust. Het gezin wordt namelijk te veel voor lief genomen, ziet Lassche: “Aan de ene kant geldt het gezin als heel vanzelfsprekend, maar aan de andere kant gaat men eraan voorbij.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Veel wetsvoorstellen houden volgens haar geen rekening met de financiële en sociale impact op gezinnen, “zoals nu bijvoorbeeld de oproep aan vrouwen om nog meer uren te gaan werken”.

“Met de Week van het Gezin hopen we daarom meer aandacht te genereren voor het nut en het belang van gezinnen voor de maatschappij”, vervolgt Lassche. Daarom zal de organisatie op 9 mei een petitie met een aantal wensen aanbieden aan de Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ministerie voor Gezinszaken

Het was flink zoeken welke Kamercommissie precies verantwoordelijk is voor gezinszaken, aldus Lassche; volgens haar nog een teken dat het gezin niet bovenaan het Haagse prioriteitenlijstje staat. “We hopen te bereiken dat de commissie ervan overtuigd raakt dat investeren in de stabiliteit van gezinnen belangrijk is in Nederland”, vertelt ze. “Om problemen te voorkomen, moet de ondersteuning voor ouders laagdrempeliger worden gemaakt.”

“Als kinderen in een stabiel gezin opgroeien, is de kans groter dat zij stabiele volwassenen worden.”
- Gerdien Lassche

Op het lijstje van de Week van het Gezin staat onder meer de wens om een ministerie voor Gezinszaken, dat verantwoordelijk zou moeten zijn voor onder meer jeugdhulp, toeslagen en armoede in gezinnen. Daarnaast pleit de organisatie voor meer steun voor ouders die voor het eerst een kind krijgen en voor eenverdieners.

Andere voorstellen zijn meer geld naar preventieve relatie- en opvoedingsondersteuning en wettelijke voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen aan gezinnen. In de gemeente Amsterdam geldt die voorrang voor gezinnen al.

Madurodam

“Als kinderen in een stabiel gezin opgroeien, is de kans groter dat zij stabiele volwassenen worden. Als dat niet zo is, wat helaas veel voorkomt, levert dat problemen op: kijk bijvoorbeeld naar de overspannen jeugdzorg”, legt Lassche het belang van de voorstellen uit. “Het ‘samen’ binnen het gezin maakt dat gezinnen voor de samenleving een stabiele factor zijn.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Naast de politieke aandacht zullen er in de Week van het Gezin ook activiteiten gericht op de familiesfeer. Op zaterdag 13 mei organiseert het Gezinsplatform een gezinsdag in Madurodam. Ook de gezinnen van de Tweede Kamerleden krijgen een uitnodiging.

Zie de website van de week van het Gezin voor meer informatie.