Op de Dag van Europa staat bisschop Mariano Crociata, voorzitter van de Europese bisschoppenconferentie, stil bij de noodzaak van Europese eenheid voor vrede. In het licht van de oorlog in Oekraïne is die noodzaak “urgenter dan ooit”.
De Italiaanse bisschop Mariano Crociata, voorzitter van de Commissie van de Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), heeft een verklaring uitgegeven ter gelegenheid van de Dag van Europa, die op 9 mei gevierd wordt. daarin gaat hij in op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor het continent.
“Voor het tweede jaar op rij vieren we de Dag van Europa tegen de tragische achtergrond van een oorlog op Europese bodem”, schrijft de bisschop. “Een oorlog die het Oekraïense volk verschrikkelijk fysiek, materieel en spiritueel lijden aandoet.”
Op 9 mei staan EU-landen stil bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman verklaarde de Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenschappelijk beheer te willen plaatsen. Daarmee legde hij de grondslag voor wat uiteindelijk de Europese Unie zou worden.
Volgens de bisschop zorgen de economische gevolgen van de oorlog ervoor dat de leefomstandigheden van Europeanen verslechteren, “met verwoestende consequenties voor de zwaksten in de samenleving”. De noodzaak van eenheid en vrede is daarom “73 jaar na Robert Schumans verklaring urgenter dan ooit”.
“De omstandigheden die aan de grondslag van de Europese Unie liggen, kwamen voort uit een wereldoorlog die enorme verwoestingen en talloze doden had veroorzaakt”, aldus Crociata. “Die omstandigheden zijn nu weer akelig actueel en dwingen ons om het belang van Europese eenheid opnieuw in te zien.”
Daarbij belooft Crociata dat de Europese bisschoppenconferenties zich daar hard voor blijven maken. “De bisschoppen van de EU zien het als hun taak om alle pogingen tot eenheid aan te moedigen”, schrijft hij. “COMECE wil daartoe mensen helpen een geweten te vormen met oog voor de tijd waarin wij leven.”
“We roepen op tot inzet om conflicten te overwinnen en rechtvaardige vrede te bereiken”, besluit hij. “Die zijn namelijk essentieel voor de ontwikkeling van alle landen binnen de Europese Unie.”