<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Geestelijken roepen op tot barmhartiger asielbeleid: ‘Mensen in nood moeten worden opgevangen’

Jochem Wijma 1 oktober 2024
image
Een jonge migrant komt aan in de haven van het Griekse Paleochora. Foto: OSV News - Reuters

Bijna 400 priesters, predikanten en andere gelovigen hebben een open brief aan premier Dick Schoof ondertekend. In de brief uiten ze hun bezorgdheid over het voorgenomen strenge asielbeleid en doen ze een oproep tot barmhartigheid.

De brief is een initiatief van de Zwolse jurist Jan de Beer en is intussen al een paar honderd keer ondertekend. De ondertekenaars variëren van PKN-predikanten tot een imam, en van pastoraal werkers tot rabbijnen. Bekende ondertekenaars zijn theoloog Erik Borgman en de Amsterdamse rabbijn Awraham Soetendorp.

In de brief wordt de huidige situatie vergeleken met de Nederlandse houding tegenover Joodse vluchtelingen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het asielbeleid was toen zeer streng. Asielzoekers werden niet meer toegelaten en al in Nederland verblijvende vluchtelingen werden de grens over gezet. 

Jaren 30

“De geschiedenis heeft laten zien wat het asielregime van de Nederlandse regering in de jaren dertig betekende voor Joodse vluchtelingen”, zo valt te lezen.

“Uw ambitie voor een nog strenger asielregime dan de Nederlandse regering in de jaren dertig dwingt ons om ons uit te spreken en om onze zorg te laten klinken over de plannen van uw regering en de betekenis hiervan voor gevluchte mensen.”

“Mensen die het op andere plekken in de wereld niet redden en naar Nederland komen moeten we gewoon met open armen ontvangen.”

De schrijvers van de brief stellen dat de opvang van vluchtelingen geen specifiek Nederlandse crisis is, daarbij verwijzend naar het aantal asielaanvragen dat niet substantieel stijgt en het feit dat maar 0,04 procent van alle mensen op de vlucht in 2023 asiel aanvroeg in Nederland. “Elke gemiddelde wereldburger vangt vijf keer zoveel vluchtelingen op dan een Nederlander”, zo is de conclusie. 

Dienend leider

In de laatste alinea volgt vanuit “een geloof dat ons leert om te zien naar verdrukten” een oproep aan Schoof zich een “dienende leider” te betonen van “een overheid die er wil zijn voor mensen die bescherming in Nederland zoeken en die niet zonder de bescherming van u en ons allen kunnen”. 

Een van de ondertekenaars is pater Jan Molenaar. Als missionaris ging hij onder andere naar Congo en Kameroen. “Ik ben op genoeg plekken geweest om te weten dat als mensen in nood zijn, ze opgevangen moeten worden. De asielzoekers komen meestal uit landen waar Europa heel veel profijt van heeft gehad. Als je nu iets terug kan doen, vind ik dat wel logisch.”

Hij hekelt in dat kader de recente beslissing om zo’n tweehonderd Afghanen die Nederlandse militairen en ambassadepersoneel beveiligden toch niet naar Nederland te halen. “Hen is door de vorige regering een veilige plek beloofd omdat ze bij de Taliban niet veilig zijn, maar nu worden ze door de huidige regering toch niet geholpen.” 

Tolerant

Ook Hub van den Bosch, pastoraal werker bij de Jongerenkerk in Venlo, ondertekende de brief. “Mensen die het op andere plekken in de wereld niet redden en naar Nederland komen moeten we gewoon met open armen ontvangen. Het asielbeleid dat minister Faber voorstaat, staat daar haaks op.” 

Van den Bosch vindt het belangrijk dat ook de Kerken zich achter het streven naar een barmhartig asielbeleid blijft scharen. Hij verwijst naar de brief van de bisschoppen in het kader van de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen.

“Daarin wordt ook genoemd dat Nederland een tolerant land moet blijven, waar mensen die op de vlucht zijn een thuis kunnen vinden.”

https://www.kn.nl/donaties/

Vorige maand kwam Micha Nederland met een verklaring tegen extreemrechts in de Nederlandse politiek. Ruim achthonderd predikanten, theologen en diakenen tekenden de verklaring. Kern van het betoog is dat het Evangelie en extreemrechts niet samen kunnen gaan. Het initiatief kreeg flink wat media-aandacht, en de oproep werd ook door bijna vijfhonderd leken ondertekend.  

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.