<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Het pauselijke recept voor wereldvrede bevat drie ingrediënten

Carol Glatz - CNS 13 december 2024
image
Paus Franciscus op 7 december, enkele dagen voor de publicatie van zijn boodschap voor Wereldvredesdag. Foto: CNS - Lola Gomez

De doodstraf afschaffen, honger en klimaatverandering bestrijden in plaats van wapens kopen en staatsschulden kwijtschelden: paus Franciscus vraagt overheden om tijdens het Heilig Jaar radicaal andere keuzes te maken voor de wereldvrede.

De paus doet die oproep in zijn boodschap voor Wereldvredesdag op 1 januari. Rond die tijd begint ook het Heilig Jaar in de Kerk. “Sporadische daden van filantropie zijn niet genoeg. Culturele en structurele veranderingen zijn nodig voor blijvende verandering”, aldus de paus.

In zijn boodschap, die is gericht aan alle politieke en religieuze leiders van de wereld en “aan elke persoon van goede wil”, doet paus Franciscus drie voorstellen voor “broodnodige veranderingen”. Als de mensheid ervoor zou kiezen om zijn raad op te volgen, zou dat “de waardigheid van alle volkeren herstellen en hen in staat te stellen om opnieuw te beginnen aan de reis van de hoop”, een verwijzing naar het thema van het Heilig Jaar.

‘Controlemiddel’

Paus Franciscus stelt overheden allereerst voor om in het Heilig Jaar de staatsschulden van andere landen te verlagen of zelfs kwijt te schelden. Buitenlandse schulden zijn volgens de paus “een controlemiddel geworden waarmee rijkere landen zonder scrupules de hulpbronnen van armere landen uitbuiten, simpelweg om aan de vraag van hun eigen markten te voldoen”.

Paus Franciscus vindt ook dat rijkere landen hun “ecologische schuld” aan ontwikkelingslanden moeten erkennen. Die schuld is volgens hem ontstaan door de uitbuiting van hulpbronnen, de vernietiging van ecosystemen en de effecten van klimaatverandering.

Doodstraf

Het tweede voorstel van de paus is “een vastberaden inzet” voor het respecteren van “de waardigheid van het menselijk leven vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood”. “Zonder hoop voor de toekomst wordt het voor jongeren moeilijk om zich erop te verheugen nieuw leven op de wereld te zetten”, zegt hij.

Een concreet gebaar in die richting zou het afschaffen van de doodstraf in alle landen kunnen zijn, aldus de paus. De doodstraf “brengt niet alleen de onschendbaarheid van het leven in gevaar, maar elimineert ook elke menselijke hoop op vergeving en nieuwe kansen”.

‘Honger uitroeien’

Ook roept paus Franciscus alle landen op om minder geld uit te geven aan wapens. Het geld dat daarmee bespaard wordt, zou gestort moeten worden in een wereldwijd fonds dat “honger uit moet roeien” in heel de wereld. Met deze oproep plaatst de paus zichzelf in de voetsporen van zijn voorgangers Paulus VI en Benedictus XVI.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Tot slot benadrukt paus Franciscus dat de traditie van het Heilig Jaar bedoeld is om alle mensen eraan te herinneren dat “niemand in deze wereld gedoemd is tot onderdrukking. Wij zijn allemaal broeders en zusters, zonen en dochters van dezelfde Vader, geboren om in vrijheid te leven”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.