<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Kabinet wil kerken vragen om asielzoekers en statushouders onderdak te bieden

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 februari 2023
image
Met een toenemend aantal vluchtelingen bieden steeds meer kerken wereldwijd onderdak aan. Staatssecretaris Erik van der Burg wil kerken oproepen plaatsen ter beschikking te stellen voor de opvang van asielzoekers en statushouders. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Staatssecretaris Erik van der Burg (Asiel en Migratie) zoekt per 1 juli 19.000 extra opvangplekken voor asielzoekers. Maandag liet hij aan de Tweede Kamer weten dat hij hiervoor onder andere een beroep op kerken wil doen.

Ook mikt het kabinet op overheidsgebouwen, Lelystad Airport en boten. Vandaag zal de VVD’er met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad spreken hoe de extra opvang geregeld kan worden.

Contracten lopen af

Veel contracten met gemeenten voor tijdelijke opvang lopen binnenkort af, terwijl in het voorjaar juist weer meer asielzoekers in Nederland worden verwacht. Hierdoor dreigt een tekort aan opvangplekken. Waarschijnlijk zijn er eind dit jaar zo’n 75.500 opvangplaatsen nodig.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Om te voorkomen dat asielzoekers net als afgelopen jaar in Ter Apel buiten moeten slapen, zet de staatssecretaris alle zeilen bij. “Geen enkele plek mag onbenut blijven”, schrijft hij volgens de Telegraaf in een brief aan de Tweede Kamer.

Mogelijkheden

Het kabinet wil kerken vragen (leegstaande) gebouwen van ter beschikking te stellen voor de opvang van zowel asielzoekers als statushouders. Van de laatste groep leven op dit moment nog zo’n 16.000 mensen in asielzoekerscentra, terwijl ze recht hebben op een sociale huurwoning. Door een tekort aan die woningen blijven statushouders momenteel plaatsen in asielzoekerscentra bezet houden die eigenlijk bedoeld zijn voor asielzoekers.

Ook gaat het kabinet onderzoeken of er meer asielzoekers in de bestaande COA-locaties kunnen worden opgevangen. Uit veiligheidsoverwegingen zijn die locaties op dit moment voor 91 procent bezet. Om extra plaatsen te creëren zou dat naar 96 procent moeten gaan.

Omdat Lelystad Airport vanwege de stikstofproblematiek niet open mag, ziet Van der Burg hier ook mogelijkheden voor opvangplekken. Aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft hij gevraagd te onderzoeken of er nog plaatsen in overheidsgebouwen beschikbaar zijn. Ook opvanglocaties als cruiseschepen sluit de staatssecretaris niet uit.

Eerdere initiatieven

Dagblad Trouw meldt dat hulporganisatie voor vluchtelingen Inlia al op de hoogte was van de voorgenomen oproep van het kabinet. De circa duizend aangesloten kerken kunnen binnenkort een brief van Inlia verwachten waarin om hun hulp gevraagd wordt.

https://www.kn.nl/donaties/

De organisatie is bekend met de problematiek in Nederland en hielp afgelopen zomer door samen met vrijwilligers uit kerken asielzoekers tijdelijk op te vangen in kerken en kerkzalen. De directeur van Inlia, John van Tilborg, laat Trouw weten dat al enkele kerken zich hebben aangemeld om te helpen bij de opvang van asielzoekers en statushouders.

De Protestantse Kerk in Nederland startte vorig jaar samen met gemeente Kampen het initiatief ‘de Thuisgevers’. Met dit project proberen kerken kleinschalige opvang aan statushouders te geven. De statushouders worden niet ondergebracht in grote kerkzalen, maar eerder in een oude pastorie of ander gedeelte van een gebouw dat bij een kerk hoort.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.