Na jaren discussie laat ouderenvereniging KBO-Brabant de ‘K’ uit haar naam vallen. De organisatie neemt echter alleen afscheid van de katholiciteit van haar naam: “Omzien naar elkaar en zingeving blijven belangrijk.”
Het is het einde van een begrip: vanaf 4 juli houdt de Katholieke Bond voor Ouderen Brabant op te bestaan. In naam althans, want KBO-Brabant en KBO-Zeeland gaan vanaf die datum samen verder als Senioren Netwerk Brabant-Zeeland.
De onlangs wereldkundig gemaakte beslissing is eind vorig jaar definitief gevallen na jaren van discussie over de naam. KBO-Brabant is een parapluorganisatie voor 270 lokale afdelingen, waarvan een deel in de loop der jaren al voor een andere naam koos, terwijl anderen aan de K van KBO bleven hechten.
Volgens Leo bisschops, voorzitter van KBO-Brabant, is het de bedoeling dat een meer algemene naam de zichtbaarheid bij een breder publiek ten goede komt. “Daarmee wordt de bereikbaarheid en de toegankelijkheid voor ouderen die lid willen worden van een seniorenvereniging geborgd.”
Volgens de statuten van KBO-Brabant moest de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, de naamswijziging goedkeuren. Bisschops heeft “een tweetal goede gesprekken” met De Korte gehad. Die kon de keuze uiteindelijk wel begrijpen.
“Ik begrijp goed dat de monsieur het jammer vindt. Daar heeft hij ook goede argumenten voor aangedragen. En van de andere kant proefde ik ook begrip voor onze ontwikkeling naar een wat meer brede seniorenorganisatie.”
De naamswijziging past binnen de bredere maatschappelijke ontkerkelijking, maar Bisschops wil benadrukken dat Senioren Netwerk Brabant-Zeeland de katholieke waarden die sinds 1948 de grondslag van de vereniging vormen blijft koesteren.
“Wij zijn geen consumentenorganisatie voor het naar binnen halen van allerlei voordeeltjes. Wij zijn ook geen vakbond die vooral de arbeidsomstandigheden en salarissen van werkend Nederland probeert te behartigen. Wij zijn een waardenorganisatie, waarin ook het omzien naar elkaar, zingeving en alles wat daar aan raakt bindende elementen zijn.”
Praktisch verandert er dus eigenlijk niets, want ook elementen als kerstvieringen en zingevingstrajecten over de waarde van het leven blijven behouden, legt Bisschops uit.
“Wij blijven gebonden aan onze waarden”, zegt Bisschops. “In onze nieuwe statuten staat dan ook dat we inspiratie blijven putten uit de joods-christelijke beginselen zoals die ook destijds ten grondslag hebben gelegen aan de katholieke Kerk.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.