fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Koffiecafé in Limburgse kerk biedt vrouwelijke gedetineerden tweede kans

Francesco Paloni 28 april 2022
image
Even leek het erop dat de kerk van Evertsoord zou sluiten. Maar sinds vrijdag maakt de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk een doorstart, in de vorm van een koffiecafé. Foto: John Peters

In het Limburgse Evertsoord serveren vrouwelijke gedetineerden koffie in de plaatselijke kerk. Met het project dat vrijdag van start gaat, werken zij aan hun re-integratie in de maatschappij. De kerk ligt pal naast een vrouwengevangenis en krijgt hiermee een nieuwe functie.

Even leek het erop dat de kerk van Evertsoord zou sluiten, tot groot verdriet van de lokale katholieke gemeenschap. Maar sinds vrijdag maakt de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk een doorstart, in de vorm van een koffiecafé. Daar doen vrouwelijke gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Peel werkervaring op, voordat ze terugkeren in de maatschappij.

Middenweg

De kerk van Evertsoord stond al jaren op de lijst om gesloten te worden, omdat ze steeds minder werd gebruikt, legt deken Wilson Varela (43) uit. Toen hij twee jaar geleden als nieuwe pastoor ook deze onder zijn hoede nam, ging hij met de parochianen in gesprek over een mogelijke sluiting. Sinds 2020 was er enkel nog af en toe een doopsel, begrafenis of huwelijk in de kerk.

Toen alles verloren leek, hoorde Varela dat PI Ter Peel plannen had voor het sociale project. Hij stelde een middenweg voor: Ter Peel kan de kerk gebruiken voor het project, en de parochie kan er op verzoek van de parochianen af en toe een viering houden.

Hybride project

Het overleg tussen Ter Peel en de pastoor leidde tot dit ‘hybride’ project, waarbij het koffiecafé en de bijbehorende expositie over het gevangeniswezen, af en toe plaats maken voor bijvoorbeeld een doopviering. Een van de voorwaarden voor de samenwerking was dat het priesterkoor, altaar en tabernakel uitsluitend voor de liturgie gebruikt mogen worden.

“Dit kan een voorbeeld zijn van een middenweg om kerken te behouden en af en toe te gebruiken voor activiteiten die passend zijn voor een kerkgebouw”
- Deken Wilson Varela

“Een mooi compromis”, aldus de priester, die wijst op het feit dat de heilige communie niet meer permanent aanwezig zal zijn in het tabernakel van de kerk, gezien de activiteiten die er plaatsvinden. “Ik ben heel blij met dit resultaat. Dit kan een voorbeeld zijn van een middenweg om kerken te behouden en af en toe te gebruiken voor activiteiten die passend zijn voor een kerkgebouw.”

Vrouwengevangenis

Ter Peel is een van de twee vrouwengevangenissen in Nederland. Er zitten ongeveer 250 vrouwen vast voor alle mogelijke delicten.

Decennia geleden kocht het Rijksvastgoedbedrijf het hele terrein op, legt gevangenisdirecteur Arend de Korte uit. Hij stond met Varela aan de wieg van het project. Het bisdom Roermond huurt sindsdien de kerk voor een symbolisch bedrag, terwijl het ministerie van Justitie de penitentiaire inrichting huurt. Ter Peel betaalt het onderhoud van de kerk en de rekeningen voor gas, water en elektriciteit.

Sociaal-maatschappelijke functie

“Het bisdom heeft nu een maatschappelijke pet op, en kan zo iets betekenen voor de maatschappij, de buurt en voor de gedetineerden”, zegt De Korte.

De Evertsoordse parochianen zijn blij dat de kerk nu een sociaal-maatschappelijk functie krijgt. “Er is een hele mooie oplossing gevonden, dat vinden we allemaal hier”, zegt Piet van der Goor (71), geboren en getogen in Evertsoord. “Het is ook voor gedetineerden een goed project.”

>>In KN van deze week verschijnt een uitgebreide reportage over het koffiecafe in Evertsoord. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

https://www.kn.nl/abonnementen/