Het Centrum voor Vormingsonderwijs roept de overheid op om de bezuinigingsplannen voor religielessen op openbare scholen niet door te laten gaan. De open brief is onder meer door bisschop Jan Hendriks ondertekend.
Het kabinet is van plan om de regeling voor vormingsonderwijs te schrappen als onderdeel van een bezuinigingspakket voor het onderwijs. Met die regeling kunnen kinderen op openbare basisscholen lessen voor religieuze of levensbeschouwelijke vorming krijgen.
Esther van Vroonhoven, directeur van het Centrum voor Vormingsonderwijs, dat verantwoordelijk is voor de praktische uitvoering van het systeem, luidt de noodklok. “Er zijn veel bezorgde reacties op het nieuws gekomen, en terecht.”
“Vakleerkrachten begeleiden op dit moment 50.000 leerlingen in levensbeschouwelijke en morele vraagstukken”, schrijft ze in een open brief. “Hierop besparen zou kortzichtig zijn en schadelijk: voor de keuzevrijheid van ouders, voor de aantrekkelijkheid van de openbare basisschool en voor de levensbeschouwelijke ontwikkeling van deze leerlingen.”
Binnen het vormingsonderwijs krijgen kinderen op openbare scholen, op verzoek van hun ouders, vorming binnen een religieuze of levensbeschouwelijke traditie. Zeven stromingen zijn vertegenwoordigd, waaronder het katholicisme, de islam en het humanisme.
In tegenstelling tot lessen burgerschap of het vak levensbeschouwing krijgen kinderen binnen het vormingsonderwijs geen les over een religie, maar vanuit een religie. Vakleerkrachten brengen kinderen de tradities en waarden die bij dat geloof horen bij. De regeling is onder meer bedoeld voor gezinnen in dorpen die te klein zijn voor meer dan één school, waardoor een kind niet naar een confessionele school zou kunnen.
“Bezuinigen op vormingsonderwijs is een kortetermijnoplossing”, aldus Van Vroonhoven. “Dat is onverstandig en getuigt van weinig visie. De regering doet er goed aan deze voorgenomen bezuinigingsmaatregel en het schrappen van de onderliggende wet te heroverwegen.”
“Hierop besparen zou kortzichtig zijn en schadelijk: voor de keuzevrijheid van ouders, voor de aantrekkelijkheid van de openbare basisschool en voor de levensbeschouwelijke ontwikkeling van deze leerlingen.”Tweet dit!
De open brief is ondertekend door verschillende religieuze en levensbeschouwelijke instanties die vakdocenten benoemen. Namens de katholieke Kerk heeft bisschop Jan Hendriks, bisschop-referent voor het onderwijs, zijn handtekening gezet.
Enkele tientallen anderen hebben zich ook achter de open brief geschaard. Onder hen zijn onder meer scriba René de Reuver van de protestantse kerk in Nederland, voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en medewerkers van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
Het kabinet wil in totaal 2 miljard euro bezuinigen op het onderwijs. Naast het schrappen van de regeling voor vormingsonderwijs liggen er ook plannen voor een langstudeerboete en bezuinigingen op de maatschappelijke diensttijd.
Omdat de kabinetspartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben, hebben ze de steun van oppositiepartijen nodig om de bezuinigingen door te voeren. De coalitiepartijen proberen al sinds vorige week een deal te sluiten met D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 over het afzwakken van de bezuinigingen.
Eigenlijk zou er deze week over de plannen gestemd worden, maar omdat de onderhandelingen nog lopen, wordt de stemming waarschijnlijk uitgesteld naar volgende week.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.