<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

KRO-NCRV: ‘Goede hoop dat gebarentolk terugkeert bij tv-Mis’

KN Redactie 26 mei 2023
image
Een kerkkoor in New York gebruikt gebarentaal tijdens een viering bij gelegenheid van het bezoek dat paus Benedictus XVI in 2008 aan de VS bracht. Foto: CNS - Ruth Premson, Reuters

De gebarentolk bij de wekelijkse tv-Mis werd tijdens de coronapandemie een bekend fenomeen. Tot frustratie van de katholieke dovengemeenschap verdween de tolk om financiële redenen. De KRO-NCRV geeft aan naar een structurele oplossing te zoeken.

Dat laatste zegt producent Levensbeschouwing Reinder van Dijk in de pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad. Volgens Van Dijk verdween de gebarentolk “tijdelijk” omdat “een belangrijk deel van de financiering helaas begin dit jaar wegviel”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wij begrijpen dat de tolk voor doven en slechthorenden echt iets anders is dan de ondertiteling die we al verzorgen bij vieringen.”

Volgens Van Dijk is de KRO-NCRV in gesprek “met verschillende partijen” op zoek naar een structurele financiële oplossing. “We hebben goede hoop dat we daaruit komen. In dat geval zal de tolk gebarentaal weer terugkeren.”

Moedertaal

Volgens diaken Marcel Broesterhuizen van het Katholiek Dovenpastoraat zijn er in Nederland ongeveer vijfduizend dove katholieken. Voor hen is het belangrijk om de Mis in gebarentaal te kunnen volgen, vertelt hij in Katholiek Nieuwsblad.

“Voor mensen die van jongs af doof zijn, is het gesproken woord een moeilijke taal, en het geschreven woord ook. De ondertiteling gaat vak te snel. Gebarentaal is hun moedertaal. Die heeft ook een gevoelswaarde die ze bij ondertiteling missen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat bevestigen ook Carmen van Hoesel en René Spruit. Zij zijn beiden doof en katholiek. “Ik voel me buitengesloten van deelname aan de Mis zonder gebarentolk”, zegt Van Hoesel. En Spruit merkt op dat de gebaren haar helpen om de Mis echt te beleven. “Bij een tv-uitzending zonder tolken val ik in slaap.”

Gratis kennismaken met KN?

Lees het hele artikel over de katholieke dovengemeenschap en het belang van de gebarentolk in de  dubbeldikke pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.