<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Pakistan: mogelijk uitreisverbod en herziening vrijspraak Asia Bibi

KN Redactie 3 november 2018
image
Demonstranten in Lahore, op 31 oktober, nadat de vrijspraak van Asia Bibi bekend was geworden. (Foto: CNS Photo - Rahat Dar, EPA)

De Pakistaanse regering gaat proberen te voorkomen dat Asia Bibi Pakistan verlaat. Ook krijgen tegenstanders van haar vrijspraak de mogelijkheid om door een petitie om herziening van dat vonnis te vragen.

Dat melden onder meer AsiaNews en hulporganisatie Open Doors. Het uitreisverbod en de petitie zijn deel van een overeenkomst die de regering vrijdagavond sloot met de moslimextremistische partij TLP. Die bereikte ook dat alle demonstranten die de afgelopen dagen werden gearresteerd, vrijgelaten zullen worden.

Nadat eerder deze week bekend werd dat de katholieke Asia Bibi was vrijgesproken van godslastering, legden met de TLP verbonden groepen verschillende steden in Pakistan lam door demonstraties, blokkades en bedreigingen.

In de stad Lahore werden alle christelijke scholen voor onbepaalde tijd gesloten omdat de veiligheid van leerlingen en leraren niet gewaarborgd kan worden. Op enkele plaatsen werd uit veiligheidsoverwegingen de Mis voor Allerzielen afgelast.

Advocaat Asia Bibi verlaat Pakistan

Zaterdagochtend werd ook bekend dat Bibi’s advocaat, Saif Mulook, uit vrees voor zijn leven Pakistan heeft verlaten. Hij ontving doodsbedreigingen nadat zijn cliënte werd vrijgesproken, maar de overheid weigerde hem volgens AsiaNews politiebescherming te geven.

Tegen persbureau AFP zei Mulook dat hij niet langer in Pakistan kon wonen. Bovendien, zo voegde hij toe: “Ik moet in leven blijven aangezien ik nog steeds de juridische strijd voor Asia Bibi moet strijden.”

Dat radicale moslims heftig zouden reageren op het vonnis, was niet onverwacht, aldus Mulook. Dat de regering niet in staat is gebleken om een vonnis van de hoogste rechtbank van het land te handhaven, is dat volgens hem wel.

Aan het leven van Asia Bibi zelf verandert volgens haar advocaat niet veel na de overeenkomst tussen de regering en de demonstranten. Hoewel ze officieel is vrijgelaten, zal ze na het uitreisverbod nog altijd in hechtenis of een beveiligde gevangenis moeten verblijven.

Kritiek op premier Imran Khan

Veel Pakistaanse kranten bekritiseerden in hun zaterdageditie premier Imran Khan. Hij wekte op 1 november de indruk dat hij het op zou nemen tegen de radicalen: hij beschuldigde hen er toen nog van met hun houding de islam te beledigen.

In een commentaar schrijft de krant The Dawn dat “opnieuw een regering heeft gecapituleerd voor gewelddadige religieuze extremisten die noch in democratie, noch in de grondwet geloven”. Khans toespraak van 1 november is daarmee volgens de krant naar “de vuilnisbak van de geschiedenis” verwezen.

‘God dankbaar voor verhoren gebeden’

Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, werd in 2010 ter dood veroordeeld op grond van Pakistans beruchte blasfemiewet. Bibi zou de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd, iets wat zij zelf altijd heeft ontkend.

Haar achttienjarige dochter Eisham Ashiq zei na het bekend worden van de vrijspraak van haar moeder tegen hulporganisatie Kerk in Nood: “Dit is het meest geweldige moment ooit. Ik kan niet wachten om mijn moeder te omhelzen en het met mijn familie te vieren. Ik ben God dankbaar voor het verhoren van onze gebeden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.