fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Mars voor het Leven: ‘Hoe kunnen we het pro-life gevecht winnen?’

Sjoukje Dijkstra 10 december 2018
image
De Mars voor het Leven trekt door Den Haag. Sjoukje Dijkstra

Ze is dan wel praktiserend katholiek, maar voor Toos van Berkel is dat niet de belangrijkste reden om mee te lopen aan de Mars voor het leven. “Ieder weldenkend mens begrijpt toch dat abortus fout is. Je bent zelf ook in de moederschoot ontstaan. In die zin ben ik ook blij dat ik er ben.”

Zo’n twaalfduizend mensen liepen afgelopen zaterdag mee aan de Mars voor het Leven in Den Haag, die voor de 26e keer plaatsvond. De katholieke pro-life organisatie Stirezo organiseerde voor de derde maal een katholiek programma om de Mars heen. Zo was er op vrijdag 7 december een voorprogramma voor jongeren in het klooster van de Blauwe Zusters in Den Haag. Van vrijdag- op zaterdagnacht vond er een pro-life nachtwake plaats, waarna deelnemers mochten aanschuiven aan het ontbijt bij de Blauwe Zusters.

‘Wij zien het verdriet’

Aan de nachtwake namen ze niet deel, maar “bij zo’n dag voor het leven konden we dan toch niet ontbreken”, meent Pieter Clemens die samen met Toos van Berkel voor de eerste keer aan de Mars voor het Leven deelnam. “Wij protesteren tegen het feit dat abortus nog legaal is tot 24 weken. Dat willen we eigenlijk niet. Daarom waken wij ook bij abortuscentra.”

Van Berkel vertelt: “Er komen zoveel vrouwen voorbij, van wie we zien dat ze eigenlijk diep in hun hart hun kindje willen houden. Door omstandigheden of mensen in omgeving die hun pushen, zien ze geen andere uitweg. Of het nu geldgebrek is of dat ze nog een studie moeten afmaken. Dat verdriet zien wij. Vooral in de middag, als ze nog verdrietiger naar buiten komen dan dat ze naar binnen gingen. Ze hebben dan niemand en wij staan er om ze op te vangen.”

Groene hesjes

Hugo Bos van Stirezo legt ondertussen op de achtergrond uit hoe de processie richting het Malieveld in het werk zal gaan. Enkele tientallen mensen verzamelen zich voor de kerk met borden, terwijl Michiel Hemminga van Citizengo ballonnen opblaast. Groene hesjes liggen klaar voor degenen die de optocht vrijwillig begeleiden. “Dit jaar geen gele hesjes, want we willen ons distantiëren van de gele hesjes protesten die vanmiddag ook plaatsvinden in Den Haag”, aldus Hugo Bos.

Doedelzakmuziek klinkt. Het is het teken om te gaan lopen. De stoet wordt voorgegaan door een politiebusje en paar politieagenten te voet. Op het Malieveld aangekomen, is het programma inmiddels in volle gang, ondanks een verstoorde welkomstspeech van Kees van Helden van Schreeuw om Leven.

Baas in eigen buik

“Vijf vrouwen sprongen op het podium en scandeerden ‘Baas in eigen buik’”, vertelt hij. “Dan kun je doorgaan en doen alsof er niks aan de hand is, maar dat leek mij niet goed. Daarom heb ik mijn speech niet afgemaakt, maar ben ik ingegaan op de boodschap van de vrouwen. ‘Prima’, zei ik. ‘Baas in eigen buik, maar wat er in je buik zit is niet je eigen lichaam.’”

Tegen het publiek sprak Van Helden: “Hun moeders hebben ervoor gekozen om hun niet te aborteren. Anders hadden ze hier nu niet kunnen zijn, en hadden ze ook geen stem gehad. Dat is dus in feite wat ze een ander niet gunnen.” Een reactie kreeg Van Helden hier niet op. “Voor ik het wist, waren ze al weer opgepakt en weg.”

Geslaagd

“Het was mooi en inspirerend”, aldus Kees van der Staaij van de SGP in het voorbijgaan. Het zit er weer op voor hem. Samen met Carla Dik Faber (ChristenUnie) was hij een van de sprekers vandaag. “De Mars was al geslaagd, voordat die begon”, zegt Kees van Helden. Ook hij is tevreden. Zo snel als het Malieveld vol liep, zo druipen nu langzamerhand alle mensen af. Naar huis of naar het New Babylon Center voor het vervolg van het katholieke programma van Stirezo.

Hugo Bos vertelt dat juist in de nacht van de pro-life wake Stichting Civitas Christiana aangevallen is door extreemlinkse activisten. “De activisten hadden het hek afgesloten met dikke kettingen en aan het hek een bord vastgemaakt met daarop de tekst: ‘Jouw God is niet de baas in mijn buik’.” Volgens Bos wordt de tegenstand tegen de pro-life beweging alleen maar sterker.

Cultuur van leven

“Hoe kunnen we nu het pro-life gevecht winnen?”, zo vraagt hij in zijn welkomstwoord tijdens de bijeenkomst. “De geschiedenis leert ons dat het niet kan zonder de bijstand van Onze-Lieve-Vrouw. Zij is de slangenvertrapster die de duivel vernietigen zal. Daarom moeten we ons tot Haar richten, trouw de rozenkrans bidden, genade afsmeken bij Haar. Zij droeg de Zoon van God, door Haar kwam verlossing in deze wereld en door Haar kunnen we deze strijd winnen.”