<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Meer huwelijken dan voor corona – trekken de katholieke ook aan?

Luuk van den Einden 24 februari 2023
image
Het aantal huwelijken in Nederland nam vorig jaar toe tot een niveau dat hoger ligt dan voor corona het geval was. Of dat ook voor katholieke bruiloften zal gelden, valt nog te bezien. Foto: Pexels - Deesha Chandra

In Nederland zijn vorig jaar niet alleen meer huwelijken gesloten dan in de coronajaren, maar werd er ook meer getrouwd dan in de jaren voor corona. Of die opleving ook in het aantal kerkelijke huwelijken plaatsvond, is nog niet zeker.

Het aantal huwelijken dat in Nederland in 2022 gesloten werd, betekent een sterke stijging ten opzichte van de jaren daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er zijn in totaal bijna 70.000 huwelijken gesloten in het afgelopen jaar; ongeveer 20.000 meer dan in coronajaar 2020.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Inhaalslag

Dat het aantal trouwerijen in 2022 een inhaalslag maakte na de coronaperiode, zal niemand verbazen. Opvallend is echter dat er ook zo’n 5000 huwelijken meer zijn gesloten dan in de jaren voor corona, toen het aantal huwelijken per jaar een tijdlang rond de 65.000 schommelde.

Of die toename van het aantal trouwende mensen doorzet en een trend wordt, is nog niet duidelijk: het kan bij een korte post-coronaopleving blijven.

Kerkelijke huwelijken

Wat evenmin zeker is, is wat er van deze opleving terug te zien zal zijn in het aantal kerkelijke huwelijken. De effecten van de coronacrisis zijn duidelijk te zien in de cijfers die het Kaski over katholieke huwelijken bijhoudt: waar in 2019 nog 1105 keer in de kerk getrouwd werd, kelderde dat aantal in 2020 naar 395.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2021 vonden er 660 katholieke huwelijken plaats in Nederland, wat nog steeds ver onder het pre-coronaniveau is. Over het algemeen daalt het aantal kerkelijke huwelijken al jaren. In 2003 werd er nog 7700 keer in de kerk getrouwd.

Of de inhaalslag die het CBS signaleert ook door het Kaski genoteerd zal worden, zal pas eind dit jaar duidelijk zijn. Het onderzoeksinstituut gaat in maart en april gegevens hierover opvragen bij de parochies; eer die verwerkt zijn, zullen er nog enige maanden verstrijken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.