<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

‘Meeste vrouwen doen NIPT om bij afwijking abortus te overwegen’

KN Redactie 18 juni 2019
image
Foto: CCBY_Tatiana_Vdb

De meeste vrouwen die kiezen voor de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), doen dit om bij een gevonden afwijking te overwegen de zwangerschap af te breken (70%). Dat blijkt uit onderzoek van pro-life organisatie NPV.

Ondergeschikte redenen om voor de NIPT te kiezen zijn volgens de NPV de voorbereiding op de geboorte van een kind met een aandoening (44%) of om de beste zorg te kunnen organiseren tijdens en na de bevalling (37%). Met de Niet Invasieve Prenatale Test kan worden gescreend op een aantal chromosomale afwijkingen, waaronder het Syndroom van Down.

‘Geen neutraal onderzoek’

Van de vrouwen die de NIP-test niet hebben gedaan, geeft 82% als reden op dat zij hun zwangerschap in ieder geval niet zouden afbreken, aldus het onderzoek. Daarnaast blijkt de NIPT voor een deel van de groep die de test afwijst, veel angst en stress te geven (25%).

Volgens NPV-directeur Diederik van Dijk laten de resultaten zien dat de NIPT geen neutraal onderzoek is. “Door elke zwangere deze test aan te bieden, gefinancierd uit collectieve middelen, bevorder je de idee dat een gezond kind een eigen keuze is.”

Positieve aspecten

Van Dijk noemt het positief dat respondenten die meededen aan het onderzoek bekend zijn met de vrijwilligheid van de NIPT, een aspect waar de NPV zich sterk voor maakt. Ook is de eigen bijdrage voor de NIPT geen reden om de test niet uit te voeren, blijkt uit het onderzoek.

In een maand tijd vulden 747 zwangere vrouwen een online vragenlijst in, waarvan het grootste deel (665 vrouwen) geen lid was van de NPV. Dat leidde tot de publicatie van het onderzoek Zorg voor het leven onder een doorsnee van zwangere vrouwen, dat donderdag werd gepubliceerd.

Medisch ethische vragen

De NPV (Nederlandse Patiëntenvereniging) heeft ruim 50.000 leden. De organisatie geeft advies en toerusting bij medisch-ethische vragen, praktische vrijwillige hulp en doet aan beleidsbeïnvloeding. (KN/NPV)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.