fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Mgr. Hendriks: ‘Klimaatspijbelaars dragen bij aan bewustwording’

KN Redactie 10 februari 2019
image
Mgr. Jan Hendriks Foto: Jan Peeters

“Ik vind het heel positief dat scholieren laten zien dat zij betrokken zijn bij dit geweldige vraagstuk waar de mensheid voor staat.” Dat schrijft bisschop Jan Hendriks op zijn weblog Arsacal.

De bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam laat zich lovend uit over de Nederlandse scholieren die de afgelopen dagen in Den Haag protesteerden voor meer aandacht voor het klimaat. 

“Het is niet dat ik voor spijbelen ben – ik geloof niet dat ik zelf ooit gespijbeld heb – maar ik vind het heel positief dat scholieren laten zien dat zij betrokken zijn bij dit geweldige vraagstuk waar de mensheid voor staat”, schrijft Hendriks over de zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’.

Een ander signaal’ 

De bisschop vindt dat de scholieren met de protestacties een “ander signaal” geven. “Er is alleen toekomst voor deze aarde als we ons meer en meer bewust worden van de gevolgen van ons consumptief gebruik van grondstoffen. Dat heeft alles te maken met verantwoord gedrag”, schrijft Hendiks.

“De schepping is er voor alle mensen en we moeten samen zorgen voor een mooie, rechtvaardige wereld voor iedereen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren snappen hoe belangrijk deze problematiek is en de politiek duidelijk maken dat zij als jonge generaties concrete inzet willen”, aldus de bisschop. 

Laudato Si

Hendriks vindt dat de demonstraties bijdragen aan de bewustwording rondom klimaatverandering en milieuproblemen. “Dit is helemaal in de geest van onze paus Franciscus en zijn Encycliek Laudato Sì die over deze vragen gaat”, schrijft de hulpbisschop. 

Hendriks werd in december door paus Franciscus aangesteld aan als opvolger (coadjutor) van de huidige bisschop van Haarlem-Amsterdam, Jos Punt.