De Nederlandse bisschoppen hebben een boodschap uitgebracht voor de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen. In hun verklaring erkennen ze de pijnpunten rond migratie, maar benadrukken ze dat “de waardigheid van ieder mens” beschermd moet blijven.
Op zondag 29 september viert de Kerk voor de 110de keer de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen, waarbij stil wordt gestaan bij het lot van mensen die hun thuis om verschillende redenen verlaten hebben. Ieder jaar schrijft de paus een boodschap voor de Werelddag. Dit jaar staat paus Franciscus stil bij het thema ‘God trekt mee met zijn volk’.
De Nederlandse bisschoppen hebben gisteren ook een eigen boodschap voor de Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen gepubliceerd. Daarin benadrukken ze niet alleen dat ze zich aansluiten bij de woorden van de paus, maar onderstrepen ze ook hoe belangrijk het is dat mensen “hun hart openen en royaal zijn voor hen die door oorlog en vervolging op de vlucht zijn geslagen”.
De bisschoppenconferentie verwijst daarbij naar de brief Herbergzaam Nederland, die ze schreven in 2015, toen de vluchtelingencrisis in volle gang was. In Herbergzaam Nederland boden ze een gelovige motivatie om vluchtelingen te helpen. Die oproep doen ze nu opnieuw.
Wanneer de Nederlandse bisschoppen over maatschappelijke kwesties spreken, doen ze dat meestal in algemene termen, maar in hun recente boodschap zitten ze verrassend dicht op de heersende gevoelens en de migratieplannen van het nieuwe kabinet. “Wij weten dat rond migratie en de opvang van vluchtelingen in ons land verschillend wordt gedacht”, schrijven ze.
“Onze creativiteit wordt gevraagd om problemen van financiële, technische en organisatorische aard het hoofd te bieden.”Tweet dit!
“Ook menig katholiek heeft twee zielen in de borst. Er leeft angst en onzekerheid over het aantal personen dat naar Nederland komt en de draagkracht van de Nederlandse samenleving”, vervolgen de bisschoppen. “Vluchtelingen hebben niet alleen rechten maar ook plichten. Van hen mag worden gevraagd mee te werken dat onze samenleving niet ontwricht raakt maar een veilige plek voor allen blijft.”
Eveneens valt op dat de bisschoppen verschil maken tussen verschillende soorten migranten: “In dit woord spreken wij niet over arbeids- en studiemigranten maar concentreren wij ons op vluchtelingen.”
Met de zin: “Iedereen die op Nederlandse bodem verblijft heeft voldoende voedsel, een slaapplaats en hygiëne nodig. De bescherming van de waardigheid van iedere mens is daarbij leidend” lijken de bisschoppen in te gaan op de geplande afschaffing van de bed-bad-broodregeling. Het nieuwe kabinet wil die regeling, die basisvoorzieningen aan uitgeprocedeerde asielzoekers biedt, per 1 januari 2025 stoppen.
“Van ons wordt een sterk moreel besef en krachtige wil gevraagd om herbergzaam van hart te zijn. Onze creativiteit wordt gevraagd om problemen van financiële, technische en organisatorische aard het hoofd te bieden”, aldus de bisschoppen.
Ze sluiten af met een oproep tot solidariteit: “Wij geloven dat God zich in Christus onvoorwaardelijk met ons verbonden heeft. Deze goddelijke solidariteit roept ons op om ook zelf solidair en herbergzaam te zijn, juist ook voor mensen op de vlucht.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.