fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Nederlandse christenen steeds genuanceerder over euthanasie

Sanne Gerrits 16 september 2019
image
Parijse verpleegkundigen verlenen palliatieve zorg aan een patiënt op een archieffoto uit 2015 (Foto: CNS photo/Philippe Wojazer, Reuters)

Steeds minder christenen in Nederland noemen zich voor- of tegenstander van euthanasie. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, uitgevoerd voor het Nederlands Dagblad.

Gaf in 1970 nog 38% van de protestanten een positief antwoord op de vraag, of de dokter iemand op verzoek met een injectie uit zijn lijden mag verlossen, nu is dat nog maar 24%. De groep die antwoordde: ‘Dat hangt er van af,’ groeide in die tijd van 27% naar 58%, zo meldt het ND.

Katholieke cijfers

Katholieken volgen hun eigen trendlijn in het onderzoek. Vanaf de jaren ’80 volgen de katholieke cijfers die van de gemiddelde bevolking van Nederland. In ND wordt het opvallend genoemd, dat protestanten in andere landen vaak meer open staan voor euthanasie dan katholieken.

Bij katholieken zegt nu ongeveer 50% ja, en 50% ‘dat hangt er vanaf’. In 1970 was er volgens het onderzoek een groep van ongeveer 20% negatieve antwoorden, ruim 40% ja-stemmers en bijna 40% ‘dat hangt er vanaf’.

“In Nederland blijkt de afstand tussen de officiële leer van de Rooms-Katholieke Kerk en de opvattingen van kerkleden groter te zijn dan elders”, concludeert de christelijke krant.