<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus in TED-talk over klimaatverandering: ‘We moeten nu handelen’

Catholic News Agency 12 oktober 2020
image
De paus spreekt tijdens de TED-conferentie over klimaatverandering. CNS Photo - Vatican Press Office

Paus Franciscus hield zaterdag een TED-talk over klimaatverandering. Hij was één van de vijftig sprekers die ideeën presenteerden over de toestand van de aarde en opriepen tot actie.

Andere sprekers bij de jaarlijkse TED-conferentie dit jaar waren onder meer de Britse prins William, voormalig vicepresident van de VS Al Gore, en diverse wetenschappers, ondernemers en activisten.

Koppeling milieu en armoede

Paus Franciscus riep in zijn TED-talk op tot een verandering van het wereldwijde economische systeem. Hierbij maakte hij de koppeling met de impact van de milieuproblematiek en het lot van de armen, zoals hij in 2015 ook benadrukte in zijn encycliek Laudato Si’.

“We worden geconfronteerd met de morele noodzaak – en de praktische urgentie – om veel dingen te heroverwegen”, zei hij. “Hoe we produceren, hoe we consumeren, onze wegwerpcultuur, de kortetermijnvisie, de uitbuiting van de armen, onverschilligheid jegens hen, de toename van ongelijkheid en de afhankelijkheid van schadelijke energiebronnen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Urgentie

Franciscus benadrukte de urgentie van het probleem: “Zoals de term ‘aftellen’ suggereert, moeten we dringend handelen”, zei hij. “Ieder van ons kan een waardevolle rol spelen als we allemaal vandaag van start gaan – niet morgen, maar vandaag.”

“De wetenschap vertelt ons, elke dag nauwkeuriger, dat we dringend moeten handelen. Ik overdrijf niet, dit is wat de wetenschap ons vertelt, willen we enige hoop hebben om radicale en catastrofale klimaatverandering te vermijden”, zei de paus. “Dit is een wetenschappelijk feit.”

Actieplan

Paus Franciscus stelde een driedelig actieplan voor om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan.

Ten eerste moet er “onderwijs over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis gegeven worden, waarbij we het inzicht ontwikkelen dat milieuproblemen verband houden met menselijke behoeften. We moeten dit vanaf het allereerste begin begrijpen”, zei de paus.

Daarbij is het van belang dat er zowel over wetenschappelijke gegevens als over ethiek nagedacht wordt.

“We worden geconfronteerd met de morele noodzaak om veel dingen te heroverwegen”
- Paus Franciscus

Vervolgens, zei hij, zou prioriteit moeten worden gegeven aan de toegang tot veilig drinkwater en voldoende voedsel voor alle mensen op de wereld.

“Het derde voorstel betreft de energietransitie: een geleidelijke vervanging, maar zonder vertraging, van fossiele brandstoffen door schone energiebronnen”, zei hij.

“Deze transitie moet niet alleen snel zijn en in staat zijn om in de huidige en toekomstige energiebehoeften te voorzien, maar moet ook aandacht besteden aan de impact ervan op de armen, de lokale bevolking en degenen die in de sector van de energieproductie werken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Concrete acties

Paus Franciscus vroeg zijn wereldwijde publiek om “een reis van transformatie en actie” te starten, een “die niet zozeer uit woorden bestaat, maar vooral uit concrete acties die niet kunnen worden uitgesteld”.

“Het zal nodig zijn dit stap voor stap te doen”, zei hij, “om de zwakken te helpen, de twijfelaars te overtuigen, nieuwe oplossingen te bedenken en zich te engageren om door te gaan.”

Niet de eerste TED-talk

TED (Technology, Entertainment, Design) is een jaarlijkse, vierdaagse bijeenkomst die in 1984 voor het eerst gehouden werd in Californië.

Sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten ‘de presentatie van hun leven’ te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord.

Het was niet voor het eerst dat paus Franciscus een TED-talk hield. In april 2017 deed hij dat ook al. Toen sprak hij over internationale solidariteit.

“we moeten dit vanaf het allereerste begin begrijpen: milieuproblemen zijn gekoppeld aan menselijke behoeften.”
- Paus Franciscus

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.