<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus: prostitutie reduceert vrouwen tot slaven

Catholic News Service 31 juli 2019
image
Paus Franciscus praat met slachtoffers van mensenhandel in een opvanghuis voor ex-prostituees in Rome, eind 2016. (Foto: CNS photo/L'Osservatore Romano via Reuters)

Prostitutie is “misdadig”, “een ziekte” en “slavernij”. Dat schrijft paus Franciscus in het voorwoord bij een pas verschenen boek over vrouwen die tot prostitutie gedwongen zijn.

“Elke vorm van prostitutie is een reductie tot slavernij, een misdaad, een walgelijke ondeugd, iets dat de liefde bedrijven verwart met het botvieren van instincten, door het martelen van weerloze vrouwen”, aldus de paus. “Het is een ziekte van de mensheid, een valse manier van denken in onze samenleving.”

‘Gekruisigde vrouwen’

De paus schreef dit in zijn voorwoord bij het boek ‘Gekruisigde vrouwen’ van Aldo Buonaiuto, priester van de Paus Johannes XXIII-gemeenschap, een internationale organisatie die zich inzet voor gemarginaliseerde mensen.

L’Osservatore Romano, de spreekbuis van het Vaticaan, publiceerde de proloog van de paus aan de vooravond van de door de VN ingestelde Werelddag tegen mensenhandel (30 juli).

Vergiffenis voor misbruik

Eind 2016 bezocht paus Franciscus een tehuis van de Johannes XXIII-gemeenschap in het noordoosten van Rome, waar jonge ex-prostituees geholpen worden een nieuw leven op te bouwen. Hij sprak daar met twintig vrouwen, afkomstig uit onder meer Roemenië, Albanië en Nigeria.

In het nu gepubliceerde voorwoord herinnert de paus aan deze ontmoeting. Tijdens zijn gesprekken, schrijft hij, “ademde ik alle pijn in, alle ongerechtigheid en de gevolgen van onderdrukking”.

“Niemand kan de andere kant op kijken, zeker christenen niet”
- Paus Franciscus over prostitutie en mensenhandel

“Na de ontroerende, menselijke verhalen te hebben aangehoord van deze arme vrouwen, sommigen met een kind op de arm, voelde ik een sterk verlangen om hen om vergiffenis te vragen voor de martelingen die ze hebben moeten verdragen van hun klanten, onder wie ook velen die zichzelf christenen noemen.”

Meer bewustzijn

Paus Franciscus zegt te hopen dat het vooralsnog enkel in het Italiaans beschikbare boek ‘Gekruisigde vrouwen’ meer bewustzijn creëert van de erbarmelijke situatie van vrouwen die tot prostitutie gedwongen zijn. Hij roept christenen en alle mensen van goede wil op zich te ontfermen over deze groep kwetsbare vrouwen. “Niemand kan de andere kant op kijken, zeker christenen niet”, aldus de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.