fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus roept op tot snelle actie om meer migrantendoden te voorkomen

Catholic News Service 30 juli 2019
image
Migranten die gered zijn door de Libische kustwacht komen aan land in Tipoli, Libië, op 26 juli. Tenminste 115 van hun mede-opvarenden overleefden de overtocht niet. (Foto: CNS photo/Ismail Zitouny, Reuters)

Daags nadat reddingswerkers tientallen lichamen van migranten uit de Middellandse Zee hebben geborgen, riep paus Franciscus de internationale gemeenschap op om “snel te handelen” om meer tragedies te voorkomen.

“Het deed me veel verdriet om het nieuws te horen over de dramatische schipbreuk in de Mediterrane wateren, waarbij vele tientallen migranten om het leven kwamen, onder wie vrouwen en kinderen”, zei de paus zondag na het bidden van het Angelusgebed op het Sint-Pietersplein.

“Ik herhaal mijn dringende oproep dat de internationale gemeenschap snel en besluitvaardig handelt om te voorkomen dat zulke tragedies zich herhalen, en om de veiligheid en waardigheid van iedereen te garanderen.”

Ergste ramp dit jaar

De oproep van de paus volgde op wat autoriteiten hebben beschreven als de ergste ramp op de Middellandse Zee dit jaar. Tenminste 115 mensen zouden om het leven zijn gekomen toen een bootje met ongeveer 250 opvarenden kapseisde nabij de kust van Libië, op 25 juli.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR komt het totaal aantal vluchtelingen dat dit jaar in de Middellandse Zee verdronk daarmee op ruim 600.

‘Vader, waarom?’

Paus Franciscus besloot zijn oproep door de aanwezigen op het Pietersplein voor te gaan in gebed “voor de slachtoffers en hun families, en ook, om vanuit het diepst van ons hart te vragen: ‘Vader, waarom?’”