<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus tegen ondernemers: ‘Help zwangere vrouwen aan het werk te blijven’

Catholic News Agency 13 september 2022
image
Paus Franciscus ontmoet een gezin tijdens een algemene audiëntie in januari. Volgens de paus moet het bedrijfsleven ervoor zorgen dat vrouwen aan het werk kunnen blijven als ze kinderen krijgen. Foto: CNS - Vatican Media via Reuters

Paus Franciscus drong er maandag bij ondernemers op aan om werkende vrouwen te ondersteunen als ze zwanger worden. “Kijk hoe je ervoor kunt zorgen dat een zwangere vrouw verder kan, zowel met het kind dat ze verwacht als met haar baan.”

De paus ging gisteren in gesprek met een groep Italiaanse ondernemers. Hij luidde de noodklok over lage geboortecijfers en moedigde bedrijven aan om zwangere werknemers te ondersteunen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus wees op vrouwen die soms “bang zijn om zwanger te worden”. Dat komt volgens hem omdat “het een realiteit is dat zodra de buik zichtbaar wordt, je eruit wordt gegooid”. Dat heeft effect op het geboortecijfer, terwijl landen juist afhankelijk zijn van families voor welvaart en de toekomst, zei hij.

Verhindert groei

“Er is dringend behoefte aan concrete actie om gezinnen en het geboortecijfer te ondersteunen”, zei paus Franciscus. “Hier moeten we aan werken, om zo snel mogelijk uit de demografische winter te komen waarin Italië en andere landen leven. Het is een slechte demografische winter, die tegen ons ingaat en ons de mogelijkheid van groei verhindert.”

Hij voegde eraan toe: “Vandaag de dag is het krijgen van kinderen ook een kwestie van patriottisme, om het land vooruit te helpen.”

Beschavingsverlies

Paus Franciscus heeft in het verleden vaker zijn bezorgdheid geuit over dalende geboortecijfers. In mei hekelde hij het lage geboortecijfer in westerse landen en beschreef het als een dringende sociale noodsituatie en een “nieuwe armoede”.

Eerder noemde hij het een beschavingsverlies wanneer honden en katten kinderen in de samenleving vervangen. In 2021 vroeg de paus aan de samenleving waar zij meer waarde aan hecht: kinderen of geld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bijdrage werkende vrouwen

Verder sprak hij geregeld zijn steun uit voor werkende vrouwen. In 2021 riep paus Franciscus op tot meer steun voor werkende moeders tijdens en na de coronapandemie. Hij zei hierbij dat vrouwen een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de “wederopbouw van de economie en van de komende samenleving”.

Destijds noemde de paus de aanwezigheid van vrouwen “steeds kostbaarder in het centrum van de processen van vernieuwing op allerlei vlakken”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.