<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

PKN en gemeente Kampen hopen ook op katholieke steun bij hulp aan statushouders

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 oktober 2022
image
Op de foto Petra uit Kampen met Vasylina uit Oekraïne. “Ik vind het mooi om te zien hoe Vasylina en haar kinderen hier opbloeien.” Marjan van Houwelingen, via de Thuisgevers

Met het project ‘de Thuisgevers’ gaat PKN samen met de gemeente Kampen de aankomende maanden huisvesting regelen voor zo’n 10.000 statushouders. Gisteren maakte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) bekend dat de overheid dit project financieel zal steunen.

“Zonder enige reclame kwamen al verschillende mensen spontaan naar ons toe om woongelegenheid voor statushouders aan te bieden. We hopen dat nu ook andere denominaties, zoals de katholieke Kerk, en maatschappelijke organisaties zullen aansluiten”, vertelt een enthousiaste persvoorlichter van het project ‘de Thuisgevers’, Henrica de Vries.

Ze zegt zeker van plan te zijn om actief de verschillende Kerken en organisaties te benaderen, maar is op dit moment vooral bezig om het projectteam, dat tot voor kort uit drie personen bestond, uit te breiden.

‘Dat kunnen wij niet beter’

Het idee van ‘de Thuisgevers’ ontstond door het succes van de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Kampen in samenwerking met de PKN, vertelt De Vries. Het project wordt mede gesteund door de Raad van Kerken, waar de katholieke Kerk lid van is.

“Er bestonden door kerkelijke uitwisseling in de gemeente Kampen al warme banden met Oekraïners. Vooral de jongeren hadden onderling goed contact”, vervolgt De Vries. Ze trokken zich het lot van hun Oekraïense vrienden aan. “Zo’n twee dagen na het uitbreken van de oorlog stonden al bussen met Oekraïense vluchtelingen op de stoep. En voordat wij als gemeente konden vergaderen, hadden de mensen de vluchtelingen al gehuisvest.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De vluchtelingen werden ondergebracht in een oude pastorie of bijvoorbeeld in containerwoningen. Al snel zei de overheid: “dat kunnen wij niet beter”, aldus De Vries.

‘Dweilen met de kraan open’

Toch gaat het bij dit project om statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) uit allerlei landen, niet om noodopvang voor Oekraïners. “Wij willen verre blijven van noodopvang”, zegt De Vries vol overtuiging. “Dat is dweilen met de kraan open.”

Ze is van mening dat wanneer statushouders woonruimte krijgen toegewezen en kunnen starten met hun leven in Nederland, dit de doorstroom in asielzoekerscentra ten goede komt. “Wanneer statushouders weg kunnen, slaapt niemand in Ter Apel meer buiten” is haar stellige overtuiging.

Woningkrapte

Hoe lovend de kritiek op het project ook is, De Vries krijgt ook veel verontwaardigde reacties van mensen die vinden dat de statushouders de kansen op een woning voor veel andere Nederlanders wegnemen.

“In Nederland is afgesproken dat twaalf procent van alle huurwoningen in ons land beschikbaar zal worden gesteld voor statushouders. Dan blijft nog altijd 88 procent voor de andere Nederlanders over.”
- Henrica de Vries

“Het eerste half jaar zal daar in veel gevallen minder sprake van zijn”, legt De Vries uit, die de woningkrapte herkent. “We maken voornamelijk gebruik van bestaand vastgoed, zoals pastorieën, bedrijfswoningen of leegstaande panden van onderwijsinstellingen. Intussen krijgt de lokale overheid de tijd om een permanente woning of een zogenaamde tussenvoorziening te regelen.”

Want, zo legt De Vries uit, de opdracht van dit project bestaat uit het regelen van tijdelijke woonruimte voor statushouders in de toegewezen gemeente waar de lokale overheid na ongeveer een half jaar zelf woonruimte moet aanbieden aan de statushouder. “We geven de overheid wat meer tijd om die woningen te regelen en lossen hiermee tegelijkertijd de problematiek van de buitenslapers op.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uiteindelijk kost het wel woningen, geeft De Vries toe. “In Nederland is afgesproken dat twaalf procent van alle huurwoningen in ons land beschikbaar zal worden gesteld voor statushouders. Dan blijft nog altijd 88 procent voor de andere Nederlanders over.”

Sloten met geld

Ook zal de overheid volgens De Vries door dit project veel geld kunnen besparen. Voor een half jaar projectorganisatie betaalt de overheid weliswaar 520.000 euro. Aan de andere kant “gaan er nu sloten met geld naar de crisisopvang”, zegt de persvoorlichter, waarbij ze als voorbeeld de opvang in cruiseschepen geeft. “Dat zal straks niet meer nodig zijn.”

Verder heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gisteren toegezegd dat de financiële vergoeding voor deze statushouders “ruimhartig zal worden toegekend”.

Blij met aanbod Kerken

“Ik ben heel blij met dit oplossingsgerichte initiatief en onder de indruk van het aanbod dat loskomt uit de samenleving en de inzet die Kerken en andere maatschappelijke organisaties laten zien”, zei de staatssecretaris maandag. “Sneller huisvesten van statushouders draagt bij aan het oplossen van de opvangcrisis. Er wachten immers zo’n 17.000 statushouders op een plek om te wonen.”

Wil je ‘de Thuisgevers’ ook helpen met tijdelijke opvang van statushouders? Meld je aan via de website of mail naar laura@dethuisgevers.nl.

Katholiek Nieuwsblad hoort graag over katholieke instellingen, parochies, congregaties of lekeninitiatieven die hieraan bijdragen. Tip de redactie via redactie@kn.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.