fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Pro-lifemars heeft de wind mee: ‘Men kan niet meer om ons heen’

Sanne Gerrits 18 november 2019
image
De Mars voor het Leven 2019 trekt door de straten van Utrecht (Foto: Gerda Kuipers)

Naar schatting van de autoriteiten en de organisatie waren er afgelopen zaterdag tussen de 10.000 en 11.000 mensen op de been voor de Mars voor het Leven. De stille mars werd voor de 27e keer gelopen om aandacht te vragen voor de bescherming van het ongeboren leven.

De protestantse pro-lifeorganisatie Schreeuw om Leven organiseerde de mars, dit keer in Utrecht. Ook de katholieke Stichting Recht zonder Onderscheid (Stirezo) was aanwezig. Na een programma met onder andere Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) liepen de deelnemers ongeveer drie kilometer in stilte door het centrum van Utrecht met demonstratieborden als: “Ik ben van de pro-lifegeneratie” en “Leef!”.

Meer conservatieve jongeren

Volgens de organisatie waren er opvallend veel jonge mensen aanwezig. Zij vragen zich af of het samenhangt met het recente onderzoek waaruit bleek dat jongeren in Nederland steeds vaker sympathiek staan tegenover conservatieve ideeën.

Hulpverlening

Kees van der Staaij riep op tot betere hulpverlening voor vrouwen. “Veel vrouwen staan onder dwang van de familie. Familie die bijvoorbeeld zegt: ‘Je laat het toch wel weghalen?’ Hulp kan en moet anders.”

Gert-Jan Segers: “De flyer, die zoveel ogen op de pro-lifebeweging richtte, liet weer zien dat een normaal gesprek over abortus onmogelijk lijkt. Maar het is 2019″, zegt hij, “en geen 1970. Jongeren denken kritischer over abortus en staan juist open voor argumenten. Hoe bemoedigend is dat!” De negatieve reacties noemt Segers een teken dat de noodzaak voor een open gesprek hoog is.

Geen oplossing

Diederik van Dijk, directeur NPV en woordvoerder Platform Zorg voor Leven dat de bediscussieerde pro-lifeflyer uitgaf sprak: “Men kan niet om ons heen deze maand, gelet op alle media-aandacht. Dit thema moet dan ook niet meer van de agenda af. Niet om vrouwen dwars te zitten. We staan er zeker niet boven, maar we willen naast hen staan en de meest liefdevolle hulp bieden. Maar het doorknippen van de toekomst van een klein mensje is nooit een oplossing.”

Tegendemonstratie

Op het Domplein liepen de mensen van de mars langs demonstranten van het Humanistisch Verbond, zo meldt de NOS. Zij waren gekleed als vrouwen uit de tv-serie Handmaid’s Tale waarin vrouwen vernederd worden en kinderen onder dwang moeten baren.

“Wij staan hier om duidelijk te maken dat er ook een groep is die zegt: vrije keuze gaat voor. Vrouwen hebben het recht om zelf een keuze te maken over hun eigen lichaam”, zegt directeur Christa Compas tegen de NOS.

Vrijheid heeft een prijs

Jos Leijenhorst van Pro-Life riep op tot reflectie over de geest van onze tijd: “De verheerlijking van autonomie en keuzevrijheid heeft een prijs gehad. Welke prijs?”