fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Tienduizenden actievoerders én bisschop Aerts aanwezig bij klimaatmars Brussel

Luuk van den Einden 25 oktober 2022
image
De Brugse bisschop Lode Aerts was zondag aanwezig bij de klimaatmars in Brussel. Foto: Michiel Van Mulders

Tienduizenden trokken afgelopen zondag naar Brussel om met een klimaatmars op te roepen tot meer inzet voor het klimaat. Ook bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge liep mee: “De schepping is met liefde gegeven aan elk van ons.”

Tussen de 25.000 en 30.000 mensen kwamen afgelopen zondag af op een grote klimaatmars in Brussel. Met de massamanifestatie riepen deelnemers op tot een ambitieuzer mondiaal klimaatbeleid, en dan met name op het gebied van duurzame energie en voedselvoorziening.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De mars werd gehouden in verband met de eerstvolgende internationale Klimaatconferentie. Die wordt van 6 tot en met 18 november gehouden in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Wereldleiders zullen daar bijeenkomen om over de aanpak van de klimaatcrisis te vergaderen.

Katholiek geluid

Ook bisschop Lode Aerts van het bisdom Brugge was aanwezig bij de klimaatmars. Met zijn deelname voegde hij een katholiek geluid toe aan de mars: “Als gelovige beschouw ik mij niet als eigenaar van de schepping”, zegt hij, “maar als een rentmeester, iemand die er gebruik van kan maken.”

image
Allerlei christelijke organisaties, zoals de ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie Broederlijk Delen, hadden zich bij de actievoerders aangesloten. Foto: Michiel Van Mulders

“Die gedachte zorgt ervoor dat ik ook rekening houd met de andere gebruikers”, pleit de bisschop voor een rechtvaardigere omgang met de schepping. “Allereerst [moet er meer rekening worden gehouden] met onze naasten, vooral degenen die het moeilijk hebben. Maar ook met de generatie die na ons komt.”

Opvallend veel jongeren

Er waren dan ook opvallend veel jongeren en kinderen op de been bij de klimaatmars. Simon Sterck van jongerenbeweging Youth for Climate legt aan de VRT uit dat veel jongeren meelopen om de politiek en het bedrijfsleven eraan te herinneren hun afspraken na te komen.

“We zien hun beloftes niet tot iets uitgroeien”, aldus Sterck. “Daarom blijven we op straat komen, daarom doen we hier mee om tegen de schenen te blijven schoppen, omdat echte actie nodig is.”

‘Met liefde gegeven’

“De schepping is met liefde gegeven aan elk van ons”, legt bisschop Aerts uit. “Ik ben elke dag dankbaar voor dit grote geschenk. Ik wil het dan ook met een groot respect wil behandelen.”

Naast de bisschop liepen ook leden van verschillende christelijke organisaties mee met de klimaatmars. Onder meer Broederlijk Delen, Ecokerk, de Sint-Michielsbeweging en de franciscaanse spirituele organisatie TAU waren aanwezig. Ook vanuit diverse parochies namen mensen deel aan de mars.