<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Vrouw (24) met Downsyndroom klaagt Britse overheid aan

KN Redactie 27 februari 2020
image
Heidi Crowter legt bij de BBC uit waarom zij de Britse abortuswet discriminatie vindt. Foto: screenshot Youtube/BBC

Een vrouw met het syndroom van Down daagt de Britse regering voor de rechter. Zij wil dat de wet gewijzigd wordt die abortussen tot aan de geboorte toestaat van kinderen die als ‘ernstig gehandicapt’ worden beschouwd.

De 24-jarige Heidi Crowter stelt dat het verkeerd is om ongeboren kinderen anders te behandelen vanwege beperkingen.

‘Regelrechte discriminatie’

“Op dit moment kunnen zwangerschappen in het Verenigd Koninkrijk tot aan de geboorte worden afgebroken als de baby’s als ernstig gehandicapt worden beschouwd”, zo stelde Crowter in een persverklaring. “Ze nemen me op in die definitie van ernstig gehandicapt zijn – alleen omdat ik een extra chromosoom heb.”

“De Britse wet zegt dat mijn leven niet zo waardevol is als dat van anderen”

“Wat het tegen me zegt is dat mijn leven gewoon niet zo waardevol is als dat van anderen, en ik denk niet dat dat klopt”, zo voegde ze eraan toe. “Ik vind het regelrechte discriminatie.”

Crowdfunding

Crowter, die in Coventry woont, zette haar juridische actie op touw samen met Cheryl Bilsborrow uit Preston, moeder van een 2-jarige zoon, Hector, met het syndroom van Down. Ze hopen hun juridische kosten – tenminste £ 20.000 (meer dan € 23.000) – te betalen via een online crowdfundingsactie.

Negatieve stereotypen

Beiden hebben bezwaar tegen de bepalingen van de Britse abortuswet van 1967, die stelt dat abortussen van gezonde baby’s tot maximaal 24 weken mogen worden uitgevoerd, maar dat abortus van gehandicapte baby’s onder meer met het syndroom van Down, een hazenlip en klompvoet – is toegestaan tot aan de geboorte.

De vrouwen hopen dat het Londense hooggerechtshof oordeelt dat de wet “ontoelaatbaar inbreuk maakt op de waardigheid van mensen met een handicap”. Volgens de advocaat van Crowter en Bilsborrow  versterkt de huidige wet “negatieve stereotypen en schrijft minder waarde en waardigheid toe aan mensen met een handicap.”

Johnson negeert VN-advies

De VN-commissie voor de rechten van personen met een handicap (UNCRPD) heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs geadviseerd om de abortuswet op dit punt aan te passen, maar de regering van Boris Johnson heeft dat advies naast zich neergelegd.

In plaats daarvan wordt de praktijk alleen maar verder uitgebreid: eind maart wil de regering-Johnson de Britse abortuswet ook uitrollen naar Noord-Ierland. Onlangs tekenden ruim 1800 mensen met het Downsyndroom een open brief om Johnson op andere gedachten te brengen – vooralsnog zonder resultaat.

Dubbele standaarden

Lynn Murray van Don’t Screen Us Out, een Britse actiegroep die strijdt tegen het aborteren van gehandicapte baby’s, wijst erop dat abortussen op grond van geslacht of huidskleur “volledig veroordeeld” zouden worden vandaag de dag. “Maar als het om een handicap gaat, zoals het syndroom van Down, is dat op een of andere manier OK? Dit is ongelijkheid, gesanctioneerd, gesponsord en gefinancierd door de staat.”

“Dit is ongelijkheid, gesanctioneerd, gesponsord en gefinancierd door de staat”

Murray: “We leven in een samenleving die verkondigt dat we mensen met een handicap in hun kracht moeten zetten en dat je, ongeacht je achtergrond, een eerlijke en gelijke kans op leven verdient. Wij geloven dat onze wetten dit verhaal moeten weerspiegelen.”

Cijfers tonen toename

Uit de laatste cijfers van het Britse ministerie van volksgezondheid blijkt dat er in 2018 in Groot-Brittannië 3.269 abortussen zijn uitgevoerd op grond van een handicap, waarvan 618 vanwege het syndroom van Down – een toename van 42% in 10 jaar tijd, vermoedelijk door de verbeterde prenatale screeningmethodes.

Volgens Don’t Screen Us Out zijn er tussen 2009 en 2018 in Engeland en Wales tenminste 710 baby’s met Downsyndroom geaborteerd in de laatste termijn van de zwangerschap – tussen de 20 weken en de geboorte. Waarschijnlijk ligt het aantal nog hoger, omdat de reden niet altijd officieel wordt geregistreerd.

(Bronnen: Catholic News Service/Don’t Screen Us Out)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.