fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Zuster kan ‘aanzienlijke celstraf’ krijgen voor verlenen kerkasiel

KN Redactie 30 juli 2020
image
Archiefbeeld uit 2017: de slaapbenodigdheden van een asielzoeker in een Duitse kerk. Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

De Duitse abdis die kerkasiel verleende aan asielzoeksters, hangt mogelijk een “aanzienlijke” gevangenisstraf boven het hoofd.

Het Duitse katholieke persbureau KNA zag een brief in die de rechtbank in Bamberg stuurde aan de 62-jarige benedictinessen-overste Mechtild Thuermer.

‘Aanzienlijke gevangenisstraf’ ontlopen

De rechtbank wijst de zuster erop dat haar rol in drie gevallen van kerkasiel wordt onderzocht. Ook beweert de rechtbank te weten dat er momenteel nog altijd ten minste een asielzoekster onderdak krijgt in de Maria Vrede-abdij in het Beierse Kirchschletten.

Moeder Mechtild krijgt de raad mee om haar optreden nog eens te heroverwegen, en zo een mogelijke “aanzienlijke gevangenisstraf” te ontlopen die haar volgens de rechtbank boven het hoofd hangt.

‘Dit kan geen misdaad zijn’

Of ze dat gaat doen, lijkt overigens maar helemaal de vraag. De religieuze verleende volgens recente berichten in de afgelopen jaren al aan zeker dertig vrouwelijke asielzoeksters onderdak in haar klooster. Naar eigen zeggen deed ze daarmee niets verkeerds: “Het kan geen misdaad zijn om hulp te bieden aan een mens in nood”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Dat is ook de reden dat ze weigerde de boete te betalen die haar aanvankelijk was opgelegd. Daarop werd bekend dat ze voor de rechter zou moeten verschijnen.

Fundamentele helderheid

De advocaat van de zuster hoopt dat de zaak ook fundamentele helderheid zal scheppen over het fenomeen kerkasiel. Dat wordt in sommige gevallen gezien als ‘hulp bij of het in stand houden van illegale bewoning’, wat strafbaar is.

Overeenkomst over kerkasiel

De Duitse Kerken sloten in 2015 een overeenkomst met de regering. Sindsdien mogen zij kerkasiel verlenen aan mensen van wie de asielaanvraag in behandeling is. Voorwaarde is dat de asielzoekers niet in de illegaliteit onderduiken.

Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn verplicht Duitsland te verlaten. In 2018 bepaalde een rechtbank in Freising echter dat het verlenen van kerkasiel aan deze mensen niet strafbaar is, zolang de staat die vertrekplicht niet handhaaft.

De Beierse autoriteiten hebben de meeste zaken over kerkasiel tot nu toe overigens laten vallen, soms nadat de betrokken kerk instemde met het betalen van een boete.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur