<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Saoedi-Arabië: christenen uitgezet om viering Maria Tenhemelopneming

KN Redactie 27 september 2016
image
Foto: EWTN

Saoedi-Arabië heeft 27 Libanese Maronitische katholieken gedeporteerd, omdat ze het feest van Maria Tenhemelopneming thuis vierden.

Dat meldt de Britse nieuwssite EWTN eind vorige week.

‘On-islamitisch gebed’

Volgens de autoriteiten in het land is de uitzetting gerechtvaardigd, omdat de christenen deelnamen aan een “on-islamitisch gebed” en zij bovendien in het bezit waren van het “Evangelie”.

De religieuze politie viel een huis binnen in Al Khafji, een stad in het oosten van Saoedi-Arabië. Daar arresteerden ze 27 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, allen Maronieten, van de met Rome verbonden oorspronkelijke Kerk van Libanon. De christenen zouden hebben gezegd dat de Maagd Maria ook aanzien geniet in de koran en hun gebeden dus niet aanstootgevend waren.

Serieuze restricties

Officieel erkende de Saoedische regering in 2006 formeel het recht van christenen en andere gelovigen om in de privésfeer hun geloof te praktiseren.

Open Doors International, die opkomt voor vervolgde christenen, laat over de situatie in Saoedi-Arabië echter weten: “Zelfs als ze in de privésfeer plaatsvinden, vallen christelijke vieringen onder serieuze restricties van strikte gendersegregatie, waardoor het verboden is voor mannen en vrouwen van verschillende families om in dezelfde ruimte te vieren.”

“Christenen die deelnemen aan dergelijke activiteiten riskeren arrestatie, gevangenisstraf, geseling, deportatie en soms marteling”, meldt de organisatie.

‘In het geheim’

Professor Camille Eid, een expert in de Kerken van het Midden-Oosten, vertelt in een interview aan Catholic Radio & Television Network dat christenen in Saoedi-Arabië “in het geheim” leven. “Het is verboden om Bijbels, religieuze afbeeldingen en rozenkransen te hebben.”

Over vieringen thuis zegt hij: “Ze zeggen dat christenen in de privésfeer mogen bidden, maar wat betekent privé? Betekent dat alleen of met je familie? Wanneer meer dan twee mensen, of een aantal gezinnen, samen bidden in hun eigen huis kan de religieuze politie binnenkomen, tussenbeide komen en hen arresteren.”

De islam is staatsgodsdienst in Saoedi-Arabië. Een heel klein deel van de bevolking, naar schatting 3%, is christen. Dit zijn vrijwel allemaal arbeidsmigranten. Moslims die zich bekeren tot het christendom krijgen de doodstraf. (KN/EWTN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.