<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Saoedische wetenschapper: ‘Erken Joodse betekenis Jeruzalem’

KN Redactie 19 december 2017
image
Een Palestijnse man draagt een spandoek met de tekst "Wij zullen Jeruzalem bevrijden van zionisme en bezetting". (Foto: AP)

Een Saoedische wetenschapper heeft de Arabische wereld opgeroepen om de religieuze betekenis van Jeruzalem voor Joden te erkennen.

Abdulhameed Hakeem, hoofd van het Middle East Center for Strategic and Legal Studies in Jedda, deed zijn opzienbarende uitspraken voor Alhurra tv, meldt de Jerusalem Post. Die staan haaks op de scherpe protesten vanuit de rest van de moslimwereld tegen de omstreden stap van de Amerikaanse president. Die vormde de aanleiding voor de radicaal-islamitische Palestijnse Hamasbeweging op te roepen tot een nieuwe Intifada. Bij gewelddadige confrontaties tussen Palestijnse jongeren en Israëlische ordetroepen zijn sindsdien verschillende doden en gewonden gevallen. Vanuit de dichtbevolkte Gazastrook zijn al herhaaldelijk raketten op Israël afgevuurd die meestal tijdig konden worden onderschept.

‘Voor Joden heilig’

Volgens Hakeem “moeten wij als Arabieren tot overeenkomst komen met de andere partij en weten wat die wil zodat wij kunnen slagen in vredesonderhandelingen en dat die niet vergeefs zijn. Wij moeten erkennen en beseffen dat Jeruzalem voor Joden een religieus symbool is en heilig voor hen, net als Mekka en Medina voor moslims.”

Jodenhaat gecreëerd

In maart publiceerde Hakeem een artikel waarin hij stelde dat de “Arabische geest zich moet bevrijden van de erfenis van (de vroegere Egyptische president) Gamal Abdul-Nasser en die van zowel de soennitische als sji’itische sektes, die omwille van politieke belangen een cultuur van Jodenhaat hebben gecreëerd en van ontkenning van hun historische rechten in de regio.”

Saoedisch-Israëlische contacten

Recentelijk zijn er opmerkelijke contacten tussen Israël en Saoedi-Arabië. Zo sprak de Israëlische minister voor energiezaken openlijk over het bestaan van tot dan toe geheim overleg tussen beide landen. Een Saoedische website doorbrak een taboe door de Israëlische stafchef van het leger en de minister van transport te publiceren.

‘Erger dan de zionisten’

Volgens de website al-Araby al-Jadeed hebben Hakeems uitspraken een golf van woedende reacties op de sociale media losgemaakt. Volgens een reaguurder vormen de “zionistische Arabieren een groter gevaar dan de zionisten zelf”, aldus de Jerusalem Post. (KN/JP)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.