<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Sarah: ‘Iedere paus is goed voor zijn tijd’

KN Redactie 10 oktober 2019
image
Kardinaal Robert Sarah (links) spreekt met kardinaal Christoph Schönborn na afloop van een van de sessies van de Amazonesynode. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Kardinaal Robert Sarah haalt in een nieuw interview uit naar mensen die beweren dat hij tegen paus Franciscus is. Ook zegt hij te vrezen dat “sommige westerlingen” de Amazonesynode kapen om hun eigen ideeën te bevorderen: “Het is stuitend.”

Sarah wordt vaak neergezet als een criticaster van paus Franciscus, de man die hem in 2014 benoemde tot prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst. De Italiaanse krant Corriere della Sera vroeg hem daarom naar de “waarheid” over hun relatie.

“De waarheid”, antwoordde Sarah, “is dat veel mensen niet schrijven om van de waarheid te getuigen, maar om mensen tegenover elkaar te plaatsen, om menselijke relaties te beschadigen. De waarheid doet er voor hen niet toe.”

‘Wie tegen de paus is, staat buiten de Kerk’

“Degenen die mij tegenover de Heilige Vader zetten, kunnen geen enkel woord van mij, geen enkele zin of geen enkele houding van mij presenteren om hun absurde – en ik zou zeggen, duivelse – beweringen te ondersteunen. De duivel verdeelt, zet mensen tegen elkaar op.”

“De waarheid”, aldus de kardinaal, “is dat de Kerk op aarde vertegenwoordigd wordt door Christus’ plaatsbekleder, dat wil zeggen, door de paus. En wie tegen de paus is, staat daarmee buiten de Kerk.”

‘Eenheid zoeken in Christus’

Christenen, zo zei hij, zijn geroepen “om eenheid te zoeken in Christus”. Het is tijd “om een beetje vrede en welwillendheid te herontdekken. Alleen geloof, vertrouwen in het leergezag en in zijn continuïteit door de eeuwen heen kan ons eenheid geven”.

Ook zei Sarah “dat iedere paus goed is voor zijn tijd. De Voorzienigheid zorgt zeer goed voor ons, weet u”.

Vrees dat ‘sommige westerlingen de Amazonesynode kapen’

Sarah liet zich ook uit over de Amazonesynode die zondag geopend werd. Hij zei te vrezen dat “sommige westerlingen deze bijeenkomst kapen om hun eigen plannen te bevorderen”. De synode heeft echter een heel gericht, lokaal doel, namelijk “de evangelisatie van de Amazone”.

“Iedere paus is goed voor zijn tijd. De Voorzienigheid zorgt zeer goed voor ons, weet u”
- Kardinaal Robert Sarah

Sarah noemde specifiek de discussie over het priester wijden van gehuwde mannen, de creatie van een officieel dienstwerk voor vrouwen en de bevoegdheden van leken.

“Deze punten raken de structuur van de wereldwijde Kerk”, zei hij. De synode gebruiken om “ideologische plannen te introduceren zou een onwaardige manipulatie zijn, een oneerlijke misleiding, een belediging van God die zijn Kerk leidt en haar zijn reddingsplan toevertrouwt”.

Viri probati

Het wijden van viri probati, rijpere gehuwde mannen, tot priester noemde hij “theologisch absurd” en een “functionalistische knieval van het priesterschap”.

Het gaat volgens de kardinaal in tegen de theologie van het Tweede Vaticaans Concilie, doordat het binnen het priesterschap schotten lijkt te willen plaatsen in Christus’ identiteit als priester, profeet en koning.

‘Projecten van een bourgeois christendom’

Ook zei Sarah “geschokt en verontwaardigd” te zijn dat “de geestelijke nood van de armen in de Amazone werd gebruikt als een excuus om typische projecten van een bourgeois en wereldlijk christendom te steunen. Het is stuitend”.

Nieuw boek

Het interview met kardinaal Sarah verscheen maandag in de Corriere della Sera naar aanleiding van de Italiaanse vertaling van zijn boek Het wordt avond, de dag is al ten einde, dat eerder dit jaar verscheen.

Dat boek droeg hij op “Benedictus XVI, ongeëvenaarde architect van de wederopbouw van de Kerk” en “Franciscus, trouwe en toegewijde zoon van Sint-Ignatius”.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.