fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Sarah: ‘Ik ben bang dat het Westen sterft’

KN Redactie 16 november 2016
image
Kardinaal Robert Sarah: "Ik ben bang dat het Westen sterft. Er zijn vele tekenen."

[FILMPJE] Er zijn “vele tekenen” dat het Westen “sterft”. Dat zegt de Guinese curiekardinaal Robert Sarah in een interview met de Franse website Boulevard Voltaire.

Sarah was begin november in Frankrijk, voor de presentatie van het boek La Force du Silence, dat hij met Nicolas Diat schreef. Met diezelfde auteur schreef Sarah eerder al Dieu ou rien, waarvan de Nederlandse vertaling, God of niets, binnenkort wordt gepresenteerd.

‘Bang dat het Westen sterft’

Hem werd door Boulevard Voltaire gevraagd naar wat hij vreest voor de westerse wereld. Sarah antwoordde dat “de grootste vrees” is “dat Europa het gevoel voor zijn wortels is verloren”.

“Het is zijn wortels verloren. Welnu, een boom die geen wortels heeft, hij sterft. En ik ben bang dat het Westen sterft. Er zijn vele tekenen. Geen geboortecijfer meer. En jullie zijn overstroomd, zelfs, door andere culturen, andere volkeren, die jullie allengs in aantal gaan domineren en jullie cultuur, jullie opvattingen, jullie waarden totaal gaan veranderen. Er is bovendien, ziet u, die angst dat er niets is dan de techniek, dan het geld dat telt. Er is geen andere waarde…”

‘Als men God hervindt’

Vervolgens zegt de interviewster dat Sarah toch ook degene is die hoop heeft “omdat het geloof in Frankrijk niet dood is”. Hem wordt gevraagd wat hij wil zeggen “tegen die mensen die geloof hebben”.

De kardinaal antwoordt: “Consolideer het! Versterk het! Dat het dynamischer is, dat het stralender is! Omdat men met het geloof God hervindt, en men, als men God hervindt, bepaalde oriëntaties, bepaalde wetten, bepaalde christelijke waarden hervindt.”

Stilte ‘is vitaal’

Ook ging kardinaal Sarah in op het thema van zijn nieuwe boek. Stilte, zei hij, “is vitaal” voor allerlei zaken, zoals slapen, naar muziek luisteren, een boek lezen, met een vriend over serieuze zaken spreken, en om tot inkeer te kunnen komen, “opdat de mens naar de bron van zijn zijn gaat”.

Als de mens “gefolterd” wordt door lawaai, “kan hij niet weten waar hij gaat, wat hij doet. En dus verwijdert hij zich van Hem, verwijdert zich van God. Want God is stil. Geen stilte die afwezigheid van spreken is, want er is ook een stilte die spreekt”.

‘De taal van God’

De stilte, voegde hij toe, “is ook een taal. Ze is de taal van God, daadwerkelijk. En dus nodig ik de hele wereld uit die stilte te hervinden om zichzelf te hervinden” en te “reflecteren op de ware vragen van het leven” zoals “‘wat is de mens?’, ‘waarom is hij op aarde?’, ‘waar gaat hij naartoe?’, dat zijn belangrijke vragen, nietwaar?”.

Het interview met kardinaal Robert Sarah (Frans):


Mgr Robert Sarah : « J’ai peur que l’Occident… door bvoltaire


Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5309): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(308): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(332): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1144): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305