<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Schotland: priester bespuugd door protestanten

KN Redactie 10 juli 2018
image
De Schotse priester Tom White (Foto: Aartsbisdom Glasgow)

Een Schotse katholieke priester en verschillende parochianen zijn door passerende protestanten bespuugd en belaagd toen zij uit de Mis de kerk uit liepen.

Het voorval vond zaterdag plaats in het Schotse Glasgow. De belagers liepen mee in een zogenaamde Oranjemars, een van de parades die ieder jaar in juli plaatsvinden om de overwinning van de protestantse Nederlandse koning Willem van Oranje op de katholieke koning James II in 1690 te vieren.

‘Verwerpelijk misbruik’

Priester Tom White was na de zaterdagse Mis in de St. Alphonsuskerk parochianen aan het groeten, toen de ‘Orange Parade’ voorbijkwam. In een verklaring op Facebook stelt het aartsbisdom Glasgow dat White en de parochianen “onderworpen werden aan verwerpelijk misbruik”. Daarbij zou meerdere keren gescholden zijn. Ook zou de priester bespuugd zijn op zijn achterhoofd en in zijn gezicht.

Man met een stok

De situatie dreigde te verder te escaleren toen de priester door een man met een stok beledigd en bedreigd werd, aldus het aartsbisdom. Toegesnelde politieagenten konden een einde maken aan de aanval. 

Confrontaties 

Oranjemarsen zijn vaak het toneel van confrontaties tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland en Schotland, vooral wanneer de optochten plaatsvinden in katholieke wijken of in de buurt van katholieke kerken. (Crux)