<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Schotse bisschoppen: bombardeer religieuze opvattingen niet tot ‘hate speech’

KN Redactie 28 maart 2019
image
Interieur van de Sint-Andreaskathedraal in het Schotse Glasgow Wikipedia.org - CCBY Michael Beckwith (changes by Rabanus Flavus)

De Schotse bisschoppenconferentie waarschuwt tegen het classificeren van katholieke opvattingen over huwelijk en seksualiteit als hate speech.

Dat blijkt uit hun bijdrage aan een consultatieronde van de Schotse regering over zogenoemde ‘hate crimes, meldt Catholic News Agency.

“Er moet zorg worden gedragen voor ruimte voor debat en een robuuste uitwisseling van opvattingen, waarin verzekerd is dat ‘haat’ niet het soort gewone gesprek omvat waarin mensen redelijkerwijs uiteenlopende standpunten huldigen”, aldus de bisschoppen.

Recht op vrijheid van meningsuiting

“Het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en het recht van een individu om opvattingen te huldigen en te uiten, zelfs als die door sommigen als controversieel of onwelkom worden beschouwd”, moet hooggehouden worden.”

 

“Er moet verzekerd worden dat ‘haat’ niet het soort gewone gesprek omvat waarin mensen redelijkerwijs uiteenlopende standpunten huldigen”
- Schotse bisschoppenconferentie

Een woordvoerder van de Schotse Kerk zei dat er “in een klimaat van verhoogde gevoeligheid” een “zeer reëel gevaar bestaat dat het uiten of zelfs huldigen van individuele of collectieve opvattingen of geloofsovertuigingen een hate crime wordt. We moeten hiertegen waakzaam zijn en verzekeren dat de vrijheid van meningsuiting, gedachte, geweten en godsdienst zijn beschermd”.

Katholieke opvatting over huwelijk of seksualiteit

Volgens CNA kent Schotland in recente jaren een toename van antikatholiek sektarisme en antikatholieke misdaden. Katholieken in Schotland zouden in toenemende mate verontrust zijn dat de overheid hun geloof als hate speech zou kunnen aanmerken.

“Sommige mensen zouden kunnen suggereren dat het uiten van de opvatting van de katholieke Kerk over het huwelijk of de menselijke seksualiteit, een poging zou kunnen zijn haat op te roepen”, aldus de woordvoerder. Hij voegt toe dat zo’n suggestie “natuurlijk verkeerd” zou zijn, “maar zonder ruimte voor robuust debat en uitwisseling van opvattingen lopen we het risico een intolerante, onliberale samenleving te worden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.