<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Scicluna vraagt Chilenen vergiffenis namens paus

KN Redactie 19 juni 2018
image
(Foto: CNS) Aartsbisschop Charles Scicluna van Malta bidt tijdens een mis in de kathedraal van Osorno.

De Maltese aartsbisschop Charles Scicluna heeft namens paus Franciscus vergiffenis gevraagd voor het misbruik door geestelijken in Chili.

Eerder bezocht hij het Zuid-Amerikaans land om met misbruikslachtoffers te spreken en om de gevallen te onderzoeken.

Op zijn knieën

“Paus Franciscus heeft mij opgedragen om vergiffenis te vragen aan iedere gelovige van het bisdom Osorno en alle inwoners van dit gebied”, aldus Scicluna tijdens de afsluiting van zijn verblijf in Osorno op 17 juni. De aartsbisschop sprak de woorden tijdens een speciale Mis in de kathedraal van de stad, en deed dat op zijn knieën.

Wonden en pijnlijke ervaringen

Hij bracht samen met mgr. Jordi Bertomeu tussen 14 en 17 juni een bezoek aan Osorno. In een verklaring dankte de Maltese aartsbisschop de katholieken daar voor “de wonderbaarlijke, warme en oprechte ontvangst”. Scicluna zei getroffen te zijn door “de vrijgevigheid van mensen”, die “met ons hun wonden, pijnlijke ervaringen, maar ook hun hoop en liefde voor de Kerk in Osorno” deelden.

Ontslag aanvaarden

Op 11 juni aanvaardde paus Franciscus het ontslag aanvaard van de omstreden bisschop Juan Barros van het Osorno. Het ontslag houdt verband met seksueel misbruik waarvan Barros geweten zou hebben.

Misbruikschandalen

Barros was een van de eerste drie Chileense bisschoppen van wie de paus het ontslag aanvaardde. De Chileense bisschoppen boden dat vorige maand collectief aan. Dat deden zij na afloop van hun driedaagse ontmoeting met de paus naar aanleiding van de misbruikschandalen. (CNS)