<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

SGP: laat arts op alternatieven voor abortus wijzen

KN Redactie 14 juli 2018
image
Foto: Tatiana Vdb - Flickr.com

De SGP wil in een wetsvoorstel regelen dat iedere arts met een ongewenst zwangere vrouw spreekt over alternatieven voor abortus.

De SGP nam het initiatief voor het wetsvoorstel nadat de partij van verschillende vrouwen te horen kreeg: “Als de dokter mij had verteld dat ik met de juiste hulp mijn kindje kon houden, had ik nooit voor abortus gekozen.”

Volgens de partij blijkt uit onderzoek dat artsen bij ongewenste zwangerschap vaak geen aandacht besteden aan alternatieven voor abortus. Kees van der Staaij noemt deze signalen van het ontbreken van goede voorlichting “zeer zorgelijk”.

Twee dingen regelen

De SGP schreef daarom een wetsvoorstel. In dit voorstel wil de partij twee dingen regelen:

1. Voortaan moet iedere arts in het eerste gesprek met een ongewenst zwangere vrouw, haar zowel mondeling als schriftelijk wijzen op de alternatieven voor abortus (zoals anoniem bevallen, financiële hulp bij de opvoeding, pleegzorg of adoptie).

2. Daarnaast moet hij haar ook wijzen op de mogelijkheid van professionele keuzebegeleiding.

Verbinden van voor- en tegenstanders

“Als de dokter vertelt dat er ook andere mogelijkheden zijn voor abortus, dan heeft een vrouw in een moeilijke periode ook steun en houvast om over na te denken in de vijf dagen bedenktermijn die voor een abortus geldt. Zij krijgt dan ook veel meer informatie om haar keuze op te baseren”, aldus Van der Staaij.

De SGP-voorman hoopt dat deze benadering zowel voor- als tegenstanders van abortus met elkaar kan verbinden. Volgens de partij wijst onderzoek van TNS-NIPO uit dat er voor deze benadering veel steun is onder de Nederlandse bevolking.

Reactie NPV

In een reactie op het wetsvoorstel zegt Elise van Hoek van de NPV Zorg voor het leven: “Er is nog een wereld te winnen in openheid over abortus en alternatieven daarvoor. Heel goed dat het SGP-voorstel daarop wijst. Websites als 24baby.nl laten je vanaf week 1 zien hoe een kind zich ontwikkelt. Recht op deze informatie hebben alle vrouwen, of je kindje nu zeer gewenst is of niet.”

“Bij elke operatie of behandeling krijg je voorlichting. Je hoort ook over risico’s. Veel vrouwen hebben verdriet, schaamte of spijt, soms pas jaren later. Daarom is goede hulp zo belangrijk. Elke vrouw en elk kind verdienen beter dan abortus!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.