fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

SGP wil militair ingrijpen in Irak voor gevluchte christenen

KN Redactie 2 mei 2016
image
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij op bezoek in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. (Foto: Facebookpagina Kees van der Staaij)

Volgens SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij is militair ingrijpen nodig om de door terreurgroep Islamitische Staat bezette gebieden in Irak te bevrijden, zodat gevluchte christenen terug kunnen keren naar hun vroegere woonplaatsen.

Naast militair ingrijpen in Irak is ook politieke druk vereist, aldus de SGP-fractievoorzitter, meldt het Reformatorisch Dagblad.

1,5 miljoen vluchtelingen

Van der Staaij is momenteel op werkbezoek in de Koerdische regio in Noord-Irak, waar 1,5 miljoen (christelijke) vluchtelingen zitten.

De SGP-fractievoorzitter heeft sinds zijn aankomst vrijdag in Irak met vluchtelingen, hulpverleners en kerkleiders gesproken. Volgens Van der Staaij zijn de spanningen in deze regio “voor veel mensen voelbaar”.

‘Dankbaar dat God hun leven spaarde’

Van der Staaij bezocht onder meer een christelijke familie in een vluchtelingenkamp met vijfduizend mensen.

“Vanmiddag bij een familie op visite geweest in een vluchtelingenkamp van vijfduizend mensen. Ik deel graag het verhaal van hun dochtertje, ‘Rachma’, met jullie. Haar naam betekent ‘Genade’. Rachma werd geboren tijdens het vluchten voor Isis. Ze zijn zo dankbaar dat God hun leven spaarde én hun dochter dat ze haar die naam gaven. Een jaar geleden zaten ze opgepakt met honderd anderen in een soort schuur in de bergen. Ze zijn blij dat ze nu een cabine hebben. Maar ze dromen van de dag dat de terroristen verdreven worden uit hun vroegere dorp en bidden dat ze terug kunnen”, schrijft Van der Staaij op zijn Facebookpagina.