fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Sint-Urbanuskerk door brand verwoest maar niet verloren

KN Redactie 18 september 2018
image
De Sint-Urbanuskerk vóór de brand. (Foto: Wikipedia)

De Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk in de gemeente Amstelveen is door een zware brand verwoest. Op 15 september brandde de kerk grotendeels uit. Toch betekent dit niet het einde van de kerk. “We hebben deze kerk al eens gerestaureerd; dat willen we nu opnieuw doen”, zegt pastoor Eugène Jongerden.

“Ik weet alleen dat iets in de meterkast de brand heeft veroorzaakt”, zegt Jongerden. “De precieze toedracht wordt nog onderzocht. Momenteel worden er allerlei onderzoeken uitgevoerd, dus wat de uiteindelijke schade is, kan ik nog niet zeggen.”

De paaskaars gered

Het dak van de kerk stond binnen de kortste tijd in brand. Algauw was de brandweer ter plaatse, die onder het toeziend oog van een mensenmassa bluste. Sommige omstanders kerkten in de Sint-Urbanuskerk; velen waren in de kerk getrouwd, gedoopt of hadden er afscheid genomen van dierbaren. Het ongeloof en de geslagenheid waren dan ook groot.

“Op het eerste oog ziet het er verschrikkelijk uit”, vertelt Jongerden. “Maar er is ook veel gespaard gebleven. De pilaren en de kerktoren staan nog overeind. Het tabernakel, de kruiswegstaties, een Mariabeeld en een paaskaars hebben de brand overleefd. Ik zie het als een teken van hoop dat we die paaskaars veilig de kerk uit hebben kunnen dragen.”

Centrale rol Urbanuskerk

De Sint-Urbanuskerk werd in 2010 gesloten voor restauratie. In 2016 werd de kerk heropend. De restauratie van het orgel kwam eerder dit jaar gereed. De zondag na de brand zou een feestelijk openingsconcert plaatsvinden.

“Ik heb goede hoop dat de kerk herbouwd gaat worden”, zegt Jongerden. “Het is tenslotte een rijksmonument. Voor de Sint-Urbanuskerk was ook een centrale rol voor de toekomst van onze parochie weggelegd: als andere kerken door leegloop hun deuren zouden moeten sluiten, zou deze kerk hun gelovigen overnemen. We hebben deze kerk al eens gerestaureerd, en dat willen we nu opnieuw doen.”

Noodkerk

Er is inmiddels al een noodkerk gevonden. “Onze zondagsmis mogen wij in een wijkcentrum in de buurt houden”, vertelt de pastoor. “Voor uitvaarten en dergelijke wijken we uit naar andere kerken in de parochie.”