<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Situatie christenen Syrië en Irak blijft precair

KN Redactie 24 oktober 2019
image
Archiefbeeld: een Iraakse priester bekijkt na de verdrijving van IS het door de jihadisten verwoeste interieur van een kerk in Karamdes. Foto: CNS Photo - Aartsbisdom Erbil

Hoewel de christenvervolging in Syrië en Irak met de neergang van Islamitische Staat flink is afgenomen, dreigen sommige christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten toch compleet te verdwijnen.

Dat concludeert hulporganisatie Kerk in Nood (KiN) in haar nieuwe rapport Persecuted and Forgotten?. KiN onderzocht de situatie van christenen in twaalf landen van juli 2017 tot juli 2019. Het geweld tegen hen is “in sommige delen van de wereld afgenomen”. Tegelijk spreekt de organisatie al in de ondertitel van het rapport van een “zich verdiepende crisis”.

Meer oog voor christenvervolging, ‘maar geen verbetering’

De internationale gemeenschap had in de onderzochte periode toenemend oog voor christenvervolging, schrijft de organisatie. Dat kwam mede door de grote aandacht voor de zaak Asia Bibi.

De EU, het Verenigd Koninkrijk en ook Nederland benoemden in de afgelopen drie jaar een gezant voor godsdienstvrijheid. Enkele westerse landen, waaronder Hongarije, gaven directe hulp aan christenen in Irak.

Toch waren er de afgelopen jaren nog zorgen dat westerse landen blind lijken voor christenvervolging, en dat de genomen initiatieven nog niet geleid hebben tot concrete verbetering van de situatie van veel vervolgde christenen.

Christenen blijven wegtrekken uit Syrië en Irak

In Syrië en Irak is de “kalifaatmentaliteit” van IS overgenomen door delen van de lokale bevolking. Dat, gecombineerd met onder meer grote armoede, leidt ertoe dat christenen blijven emigreren, aldus KiN.

Op dit moment wonen er in Irak nog ten hoogste 150.000 christenen, stelt de hulporganisatie; volgens sommige schattingen is hun aantal zelfs al onder de 120.000 gedaald. Voor de Amerikaanse inval in 2003 waren er dat nog anderhalf miljoen.

image
In het Midden-Oosten nam de christenvervolging af; elders bleef die gelijk of verslechterde de situatie. Beeld: Kerk in Nood

In Syrië is het aantal christenen in relatief korte tijd met twee derde afgenomen: van een geschatte anderhalf miljoen in 2012, tot een geschatte 500.000 in 2017.

Enige hoop in Irak

Toch is er met name in Irak ook enige hoop: “Als er nog een IS-achtige aanval zou plaatsvinden op de gelovigen, zou dat tot de verdwijning van de Kerk kunnen leiden. Als de veiligheid echter gegarandeerd kan worden, is er iedere aanwijzing dat het christendom zou kunnen overleven in Nineveh en Erbil.”

Sommige christenen, met name binnenlandse vluchtelingen, keren terug naar hun dorpen en steden in de Vlakte van Nineveh, waaruit ze in 2014 door IS werden verdreven.

In de stad Nineveh zelf is het aantal christelijke gezinnen weer toegenomen, tot ruim negenduizend afgelopen juni. Dat is 46 procent van het aantal christelijke gezinnen dat er woonde net voordat IS in 2014 binnenviel.

Zuidoost-Azië is nieuwe ‘hotspot’ van christenvervolging

Behalve Syrië en Irak onderzocht Kerk in Nood ook de situatie in verschillende landen in Afrika en Azië.

Zuidoost-Azië valt de twijfelachtige eer te beurt het Midden-Oosten voorbij te streven als dé “hotspot” van de christenvervolging.

Noord-Korea geldt nog altijd als het meest christenvijandige land ter wereld, terwijl eerder dit jaar bloedige aanslagen op kerken plaatsvonden in de Filipijnen en Sri Lanka.

Populistisch nationalisme en autoritaire overheden

Naast jihadistische groepen leiden in Zuid- en Oost-Azië ook toenemend populistisch nationalisme en autoritaire overheden tot christenvervolging.

Zo vormt in India het hindoe-nationalisme een belangrijke bron van dreiging voor de christenen in het land, en heeft de Chinese overheid de rechten van christenen en andere minderheden, waaronder de oeigoerse moslims, in toenemende mate ingeperkt.

Afrika: ‘kritische niveaus’ van jihadistisch geweld

In Afrika is er nog altijd sprake van “kritische niveaus” van jihadistisch geweld tegen christenen, schrijft KiN.

In Nigeria is onder meer terreurgroep Boko Haram nog altijd actief, terwijl in landen als Marokko, Eritrea en Soedan de staat christenen op verschillende manieren op de korrel neemt.

Soms minder vervolging, maar geen doorbraak naar meer religieuze tolerantie

Kerk in Nood concludeert dat de vervolging op sommige plaatsen is afgenomen, maar dat de verhoopte doorbraak naar meer religieuze tolerantie niet heeft plaatsgevonden. Het is volgens de organisatie ook “niet waarschijnlijk” dat dit binnenkort gaat gebeuren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.