<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spaanse bisschoppen: Dialoog als oplossing voor Spaans-Catalaans conflict

KN Redactie 2 oktober 2017
image
De Spaanse politie voert een man met kind weg bij een stembureau in een dorp nabij Girona in Catalonië. (Foto: AP)

De Spaanse bisschoppenconferentie stelt een “eerlijke en edelmoedige dialoog” voor als oplossing voor het conflict over de uitslag van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum dat gisteren werd gehouden.

Het door de Spaanse overheid verboden referendum liep zondag uit op een harde confrontatie tussen de kiezers en de Spaanse politie, waarbij honderden gewonden vielen.

‘Ernstige gevolgen’

In een gezamenlijke verklaring die woensdag naar buiten kwam, waarschuwen de bisschoppen de betrokken politici voor “onomkeerbare beslissingen” die “ernstige gevolgen” zouden hebben.

Hoewel de bisschoppen officieel geen partij kiezen voor het lopend conflict over de afsplitsing van Catalonië, wijzen zij op “het vertrouwen in de instellingen, met respect van de principes die door het volk zijn samengebracht in de Grondwet”. De bisschoppen uiten hun zorgen over de “ernstige situatie in Catalonië” en vrezen voor het marginaliseren van de democratie, die “gewaarborgd wordt door legitieme wetten die onze vreedzame samenleving mogelijk maken”.

Onafhankelijkheid

Zondag hield Catalonië een referendum waarbij de bevolking zich uit mocht spreken over afsplitsing. Ondanks de pogingen van de Spaanse regering om de volksraadpleging met man en macht tegen te houden, zette de autonome regio toch door.

De politie kreeg het bevel verschillende stemlokalen binnen te vallen en gebruikte daarbij soms excessief geweld, waardoor honderden burgers gewond raakten. De Catalaanse regering meldde zondagnacht dat 90 procent van de kiezers had gestemd voor afscheiding van Spanje en zal naar verwachting spoedig de onafhankelijk uitroepen.

Gebrek aan controle

Naast premier Mariano Rajoy, uitten verschillende Spaanse media hun twijfels over de rechtsgeldigheid van het referendum. Zo constateerde dagblad ABC dat het mogelijk was meerdere keren te stemmen in verschillende stembureaus, door gebrek aan controle. Ook wijst de krant op het ontbreken van officiële toezicht dat een eerlijke en onafhankelijke telling van de stembiljetten moet waarborgen.

Paus Franciscus

De verklaring van de bisschoppenconferentie komt op een moment waarop de Spaanse Kerk verdeeld is over de kwestie. Zo uitte bisschop Xavier Novell uit het Catalaanse bisdom Solsona in een nieuwsbrief zijn steun aan de separatistische beweging. Ook zouden 400 priesters, diakens en religieuze congregaties uit tien Catalaanse bisdommen een verklaring hebben ondertekend waarmee zij het referendum steunen. Het document zou volgens Crux naar de paus zijn verzonden.

In 2014 sprak paus Franciscus zich tegen de Spaanse krant La Vanguardiauit over het conflict in Catalonië. Desgevraagd antwoorde de paus bezorgd te zijn over “iedere vorm van verdeeldheid” en gaf hij aan dat ieder geval op zich bestudeerd moet worden, waarbij afsplitsing in sommige gevallen wel en in andere niet gerechtvaardigd zou zijn.

“De afsplitsing van een natie, zonder precedent van geforceerde eenheid, moet met veel pincetten worden beetgenomen en per geval worden geanalyseerd”, aldus Franciscus, die stelde dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen “onafhankelijkheid door emancipatie”, zoals in het Zuid-Amerikaanse continent en “onafhankelijkheid door afsplitsing”, die hij als “versnippering” omschreef.

1978

Voorstanders van het Catalaans referendum beroepen zich onder meer op de totstandkoming van de Spaanse grondwet in 1978, die in hun ogen de roep om onafhankelijkheid van het Catalaanse volk in de kiem zou hebben gesmoord.

Volgens dagblad El Pais werd het referendum van 1978, dat een ontwerp van de Spaanse grondwet moest goedkeuren, echter gesteund door een brede meerderheid van de Catalaanse bevolking. Van de 2,7 miljoen stemgerechtigde Catalanen ging 70 procent naar de stembus. Van hen stemde 90 procent voor de definitieve totstandkoming van de huidige grondwet. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.