fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spaanse media: ‘Onverwacht opgestapte bisschop heeft relatie met vrouw’

KN Redactie 7 september 2021
image
De opgestapte bisschop Xavier Novell Foto: Bisdom Solsona

Volgens verschillende Spaanse media bood de Spaanse bisschop Xavier Novell Gomà (52) onlangs zijn ontslag aan de paus aan omdat hij een relatie met een vrouw heeft.

Toen paus Franciscus zijn ontslag onlangs aanvaardde, werd slechts bekend gemaakt dat Novell om “strikt persoonlijke redenen” opstapte. Er werd gespeculeerd dat Novell onder druk zou zijn gezet om op te stappen vanwege zijn steun voor onafhankelijkheid van Catalonië.

Psychologe en schrijfster

Verschillende Spaanse media stellen nu echter dat er een heel andere reden achter het ontslag stak: de bisschop zou vrijwillig zijn opgestapt om samen te kunnen zijn met een vrouw. Het zou gaan om een 38-jarige psychologe en schrijfster van erotische romans. Ze heeft twee kinderen uit een eerdere relatie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op zoek naar werk

Novell heeft volgens de berichten zijn voormalige bisdom inmiddels verlaten; volgens Religion Digital deed hij dat zonder afscheid te nemen van zijn priesters en gelovigen.

Hij zou zijn verhuisd naar de woonplaats van de vrouw. Daar zoekt hij werk als landbouwkundig ingenieur, een opleiding die hij afrondde voor hij priester werd.

Het decreet waarin het Vaticaan Novells ontslag aankondigde, zei overigens niets over een eventueel uittreden uit het priesterschap.

Opvatting over celibaat

Zijn voormalige bisdom reageerde maandag op de berichten met een verklaring waarin werd herhaald dat Novells besloot om zijn ontslag aan te bieden om “strikt persoonlijke redenen”. “De bevestiging, of niet, van deze informatie, behoort tot zijn strikt persoonlijke sfeer.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Novell was een van de jongste bisschoppen van Spanje. Als jonge priester was hij sterk voorstander van een optioneel celibaat. Later veranderde hij zijn standpunt en werd een krachtig verdediger van de traditie.

Bron: cruxnow.com