De apostolische exhortatie Amoris Laetitia (AL) betekent een breuk in de katholieke traditie. Dat zegt prof. Robert Spaemann, de nestor van de Duitse filosofie.
AL weerspreekt direct het onderricht van de H. Johannes Paulus II in diens exhortatie Familiaris Consortio, aldus Spaemann tegen CNA. Het veranderen van de kerkelijke praktijk betekent een “breuk met haar wezenlijke antropologische en theologische leer over het menselijk huwelijksleven en de seksualiteit”. Dit is voor “elk denkend persoon” helder, aldus Spaemann.
In strijd met de leer van de H. Johannes Paulus stelt de inmiddels beruchte voetnoot 351 van AL dat hertrouwd gescheidenen en anderen in “onregelmatige verhoudingen” eventueel toegelaten kunnen worden tot de sacramenten. De voetnoot noemt zowel de biecht als de eucharistie.
Ook mgr. Athanasius Schneider, hulpbisschop van Astana (Kazachstan) heeft zich kritisch uitgelaten: “Wanneer je de stellingen van AL leest met een eerlijk begrip, zoals ze in hun eigen context staan, merk je dat er een moeilijkheid is om die te interpreteren volgens de traditionele leer van de Kerk”, aldus Schneider in een uitgebreide analyse van AL.
Ook Spaemann veroordeelt de kennelijke omhelzing door de exhortatie van een “situatie-ethiek” als iets wat in strijd is met universele normen, evenals de oproep daarin om bepaalde menselijke handelingen niet te veroordelen, wat direct in tegenspraak is met de seksuele ethiek van de Kerk.
“Als het gaat om seksuele relaties die in objectieve tegenspraak zijn met de christelijke levensorde, zou ik van de paus graag horen na hoeveel tijd en onder welke voorwaarden zo’n objectief zondige levenswijze tot een gedrag wordt dat God behaagt”, zei Spaemann. Door “chaos tot principe” te maken leidt paus Franciscus met “één pennenstreek” de Kerk “in de richting van schisma”. Spaemann waarschuwt dat dit schisma zich niet “aan de rand maar in het midden van de Kerk” zal voltrekken.
Ook waarschuwt Spaemann dat AL misbruikt kan en zal worden om trouwe priesters mee onder druk te zetten. “Elke kardinaal, zowel als iedere bisschop en iedere priester is nu geroepen om in zijn eigen sfeer van gezag de katholieke sacramentele orde te bewaren en die openlijk te belijden. Als de paus onwillig is om een correctie aan te brengen, dan is het aan een volgend pontificaat om officieel de zaken weer terug in orde te brengen.” (KN/CNA/LifeSiteNews)