fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spanje: Justo Gallego (90) bouwt al 53 jaar eigenhandig een ‘kathedraal’

KN Redactie 14 juli 2016
image
Justo Gallego (90) bouwt al 53 jaar eigenhandig een ‘kathedraal’. (Screenshot YouTube)

[MET FILMPJE] De negentigjarige Justo Gallego Martinez bouwt al 53 jaar eigenhandig een ‘kathedraal’ in de Spaanse gemeente Mejorada del Campo, nabij Madrid.

Gallego lost met de bouw van de ‘kathedraal’, die in 1963 begon, zijn belofte aan God in die hij in 1961 deed.

Belofte aan God

De Spanjaard moest destijds vanwege tuberculose weg bij de trappisten waar hij monnik was. Hij beloofde aan God dat hij een kapel toegewijd aan de Heilige Maagd Maria zou bouwen als hij gezond zou worden.

Op een stuk grond dat hij van zijn ouders had geërfd begon hij in 1963 aan zijn bouwproject voor de kapel.

Vertrouwen op Christus

De inwoners van Mejorada del Campo verklaarden hem voor gek toen hij begon te bouwen aan de ‘kathedraal’. Ze geloofden niet dat hij zo toegewijd zou zijn dat er daadwerkelijk een kapel zou verrijzen.

Gallego kan daar nu om lachen, zo vertelt hij in het onderstaande filmpje, omdat hij hun het tegendeel bewijst, zegt hij. “Het maakt me blij omdat ze zien wat een mens kan doen wanneer hij vertrouwt op Christus”, zegt Gallego.

Gebruikte materialen

In de omgeving staat het immense bouwwerk inmiddels bekend als ‘de kathedraal van Don Justo’. De ‘kathedraal’ beslaat een oppervlakte van 24.000 vierkante meter.

De ‘kathedraal’ heeft onder meer een koepel, een crypte, een doopvont, een parochiezaal, glas-in-loodramen en kloostergangen.

Bij de bouw van de kathedraal gebruikt Gallego slechts gebruikte materialen en materialen die hij gedoneerd krijgt van bouwbedrijven.

Voltooien bouwwerk

Gallego is zich ervan bewust dat hij de ‘kathedraal’ tijdens zijn leven niet meer zal afbouwen.

Het is zijn diepe wens dat hij na zijn dood in de ‘kathedraal’ zal worden begraven, vertelt Gallego.

Het voltooien van het bouwwerk legt hij in de handen van God, zo vertelt hij in het korte onderstaande filmpje dat CNN over zijn levenswerk maakte. (KN/CNA)