fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spanje: overheidscampagne voor meer kinderen

KN Redactie 10 maart 2017
image
De Spaanse overheid probeert de bevolking ertoe te bewegen meer kinderen te krijgen. (Foto: Flickr.com - CCBY Hebe Aguilera)

De Spaanse overheid is een campagne begonnen om mensen ertoe te bewegen meer kinderen te krijgen.

Door middel van tv-en radiospotjes, advertenties in media en reclame in bioscopen hoopt de regering het dalende geboortecijfer en de toenemende vergrijzing een halt toe te roepen.

Snellere krimp dan verwacht

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het land dat een dergelijke campagne plaatsvindt. Spanje kampt net als veel andere Europese landen met een erg laag geboortecijfer. In 2015 waarschuwde het INE (Spaans Nationaal Instituut voor Statistiek) dat de Spaanse bevolking sneller krimpt dan verwacht.

Sinds dat jaar is in Spanje sprake van ‘denataliteit’. Dit is het geval wanneer het geboortecijfer lager is dan het sterftecijfer en de bevolking veroudert en niet in stand gehouden wordt.

Volgens berekeningen van het INE heeft Spanje in 2066 nog maar 41 miljoen inwoners, terwijl het huidige aantal inwoners bijna 47 miljoen bedraagt. Ook zal volgens het INE in 2030 een kwart van de Spaanse bevolking bestaan uit 65-plussers, waardoor het Spaanse pensioenstelsel steeds meer onder druk komt te staan.

‘Moederschap ondersteunen’

“Het doel van de campagne is het moederschap te ondersteunen, vooral in kwetsbare situaties”, zegt campagneleidster Dolores Montserrat in de Spaanse krant ABC. “Wij willen de maatschappij duidelijk maken dat het noodzakelijk is om de vergrijzing tegen te gaan.”

Spaanse pro-life organisaties omschrijven het initiatief als “een eerste stap” om het aantal geboortes te stimuleren. “Maar wij willen de regering ook verzoeken om verdere stappen te ondernemen, door gezinnen meer hulp te bieden”, aldus de directeur van het Spaanse forum voor het gezin FEF.

Fertility Day

Spanje is niet het eerste land dat een dergelijke actie start. Vorig jaar vond in Italië een vergelijkbare campagne plaats, waarbij Italianen werden opgeroepen meer kinderen te krijgen. Onder de naam Fertility Day, die op 22 september plaatsvond, spoorde de overheid mensen aan te investeren in het krijgen van kinderen.

De actie leidde tot kritiek. Tegenstanders omschreven die als “seksistisch”. Anderen signaleerden dat om het geboortecijfer echt omhoog te krijgen, serieuze politieke maatregelen noodzakelijk zijn, zoals het aanpakken van de hoge werkeloosheid onder jonge mensen.

Nederlands geboortecijfer laag

In 2015 meldde het CBS dat ook in Nederland steeds minder kinderen worden geboren. Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw bedroeg toen 1,66. Om de bevolking van een land op peil te houden, zouden vrouwen gemiddeld 2,1 kinderen moeten krijgen. (KN/ABC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.