<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Spanje wil versoepelingen abortuswet: vanaf 16 jaar zonder ouderlijke toestemming; geen bedenktijd

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 mei 2022
image
De Spaanse regering wil dat zestien- en zeventienjarige meisjes zonder ouderlijke toestemming tot een abortus kunnen besluiten. Foto: Nylos - unsplash.com

De Spaanse regering werkt aan een wetsvoorstel dat abortus zonder ouderlijke toestemming voor zestien- en zeventienjarigen legaliseert. Ook wil de regering de wettelijke bedenktijd voor een abortus afschaffen.

Volgens bronnen bij het Spaanse ministerie van Gelijkheid vinden momenteel de laatste onderhandelingen over de tekst plaats. Naar verwachting zal de ministerraad deze op 17 mei goedkeuren. Hierna zal het voorstel bij het parlement worden ingediend.

Voorstellen

Volgens de ontwerpwet mag een zestienjarige zelf bepalen of ze haar zwangerschap wil laten afbreken. Nu moeten meisjes tot achttien jaar nog toestemming van hun ouders of verzorgers vragen.

Ook wordt de drie dagen bedenktijd geschrapt. Tot nu toe wordt deze tijd na de abortusaanvraag gebruikt om de vrouw te informeren over de rechten en overheidssteun voor moederschap en het verkrijgen van een abortus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Verder komt er een register waarin medisch personeel met gewetensbezwaren wordt opgenomen. Op die manier kan volgens de regering beter geregeld worden dat er op alle plaatsen voldoende personeel aanwezig is voor de uitvoering van abortus. De regering wil dat abortus in een privékliniek een tweede keus voor vrouwen wordt.

Zelf beslissen

Het voorstel komt van de linkse coalitieregering van premier Pedro Sánchez. Deze wordt gevormd door de sociaaldemocratische PSOE en het links-radicale Podemos.

De Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero (Podemos) zei in 2020 in de ministerraad al dat ze wil dat vrouwen zelf over hun lichaam en moederschap kunnen beslissen. In juli 2021 verklaarde Montero dat “het recht van artsen op gewetensbezwaren niet boven het recht van vrouwen om te beslissen mag gaan”.

Menstruatieverlof en btw

Naast het beter toegankelijk maken van abortus, staan in het wetsvoorstel ook voorstellen om vrouwelijke werknemers drie tot vijf dagen per maand menstruatieverlof toe te staan en de btw op menstruatieproducten af te schaffen. De producten moeten op locaties zoals scholen en gevangenissen gratis beschikbaar zijn.

https://www.kn.nl/donaties/

Vrouwen in Spanje kunnen een door de staat betaalde abortus krijgen tijdens de eerste veertien weken van de zwangerschap, tot 22 weken in geval van ernstige gezondheidsrisico’s voor de moeder of baby, en gedurende alle negen maanden als de foetus afwijkingen vertoont die onverenigbaar zijn met het leven, of een zeer ernstige en ongeneeslijke ziekte.

Intimidatie

Vorige maand werd het Spaanse wetboek van strafrecht gewijzigd om “intimidatie” van vrouwen die abortusklinieken binnenkomen strafbaar te stellen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.