Kardinaal Malcolm Ranjith is nog altijd geschokt door de aanslagen in Sri Lanka. Hij probeert de nabestaanden bij te staan, maar weet vaak nauwelijks wat te zeggen, vertelt hij deze week in Katholiek Nieuwsblad. “Ik lijd met hen mee.”
De aartsbisschop van Colombo kan nog altijd maar moeilijk bevatten dat onder meer twee katholieke kerken getroffen werden.
“Het waren eenvoudige gelovigen die als goede christenen naar de Mis van Paaszondag waren gegaan”, zegt hij in gesprek met KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo. “En toen stierven ze een verschrikkelijke dood. Het is onvoorstelbaar.”
Ranjith vierde zelf een aantal van de uitvaartmissen. De mensen troosten en moed inspreken is lastig. “Ik omhels ze en probeer ze te laten weten dat ik hen nabij ben. Maar de woorden komen niet. Ik lijd met hen mee. Alleen het geloof helpt ons om weer een reden te vinden om verder te gaan”.
Hij herhaalt zijn felle kritiek op de regering van Sri Lanka. Die beschikte al ruim voor Eerste Paasdag over informatie over mogelijke aanslagen, maar “deed die af als irrelevant”. Daarmee draagt de overheid een “enorme verantwoordelijkheid” voor de aanslagen.
“Hadden ze ons maar gewaarschuwd. Dan hadden we al die mensen kunnen redden door de vieringen van die zondag en die van Stille Zaterdag te annuleren.”
De Missen in Sri Lanka zijn opgeschort, vertelt Ranjith. “Dat is natuurlijk niet gemakkelijk voor ons, maar er zijn nieuwe bommen gevonden en de veiligheid van onze gelovigen is nu onze hoogste prioriteit.”
Wel worden luiden de katholieke kerken in het land dagelijks om elf uur ’s ochtends de doodsklokken, “om onze slachtoffers te gedenken”.
Op Eerste Paasdag werden twee katholieke en een protestantse kerk in Sri Lanka getroffen door bomaanslagen. Ook vier hotels op het eiland werden aangevallen. In totaal vielen er zeker 250 doden. Nog eens vijfhonderd mensen raakten gewond.
Lees het hele interview met kardinaal Malcolm Ranjith deze week in Katholiek Nieuwsblad.
Lees hier meer over de aanslagen in Sri Lanka.