<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Stemverbod kwam van de Congregatie voor de Bisschoppen

KN Redactie 13 november 2018
image
Demonstranten tijdens de najaarsvergadering van de Amerikaanse bisschoppen in Baltimore 2018 (Foto: CNS photo/Kevin J. Parks Catholic Review)

Het Vaticaanse verbod aan de Amerikaanse bisschoppen om te stemmen over twee belangrijke misbruikmaatregelen was rechtstreeks afkomstig van de Congregatie voor de Bisschoppen. Dat heeft kardinaal Daniel DiNardo gezegd in een persconferentie.

De voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie zei dat het directief niet van de paus kwam, maar rechtstreeks van de Congregatie voor de Bisschoppen.

Cupich en Wuerl

Diens collega Christopher Coyne van Burlington antwoordde op vragen niet te weten of de Amerikaanse leden van de congregatie daar een rol in hebben gespeeld. Het gaat daarbij om de kardinalen Blase Cupich van Chicago en Donald Wuerl, emeritus aartsbisschop van Washington. Beider namen worden genoemd in de schandalen rond de wegens seksueel wangedrag in ongenade gevallen aartsbisschop Theodore McCarrick. Die werd afgelopen zomer zijn kardinalaat ontnomen na beschuldigingen van misbruik van minderjarigen.

Onderzoekscommissie

Een bron dichtbij kardinaal Wuerl liet tegenover CNA weten niet te geloven dat de kardinaal betrokken was bij het besluit. Dat blokkeert onder meer een stemming over het instellen van een door leken geleide onderzoekscommissie naar de manier waarop bisschoppen met seksueel misbruik omgaan.

Wachten tot februari

Op vragen van journalisten liet DiNardo weten dat de stemming hierover en over een gedragscode voor bisschoppen moet wachten tot februari. Dan vindt er in het Vaticaan een speciaal overleg plaats over de misbruikschandalen wereldwijd. Daartoe heeft paus Franciscus onder anderen alle voorzitters van de bisschoppenconferenties uitgenodigd.

Kerkrechtelijke consequenties

Als reden wordt aangevoerd dat de bisschoppen wereldwijd op dezelfde golflengte zitten en van elkaar kunnen leren. Ook moeten de kerkrechtelijke consequenties verder worden doordacht.

‘Raadselachtig’

Kardinaal DiNardo, die zijn diepe teleurstelling niet onder stoelen of banken stak, noemde het Vaticaanse besluit “raadselachtig”. Hij zei te vermoeden dat de congregatie bang is dat de Amerikaanse bisschoppen voor de troepen uit zouden lopen.

Synodaliteit

“Ik vraag mij af of ze tegenover ons de synodaliteit terug kunnen draaien. Mijn eerste reactie was dat dit niet echt synodaal is. Maar misschien waren de Amerikanen ook niet zo synodaal bezig. Maar het was mij een volkomen raadsel toen ik het zag.”

Wil tot handelen

Hij zei verder dat de bisschoppen hun wil tot handelen niet op een lager pitje hebben gezet. En dat ze niet blij zijn met het besluit van de Heilige Stoel. Hij gaf aan dat ze zullen blijven aandringen op handelen inzake misbruik. “We zijn teleurgesteld omdat wij hiermee verder willen.”

Vertrouwen van de gelovigen

Op de vraag of katholieken hun leiders nog wel kunnen vertrouwen zei DiNardo te hopen dat zij zullen blijven geloven in hun inzet tot hervorming, kijkend naar hun inspanningen. Hij erkende dat mensen het recht hebben sceptisch te zijn, maar ook op hoop.
De voorzitter van de bisschoppenconferentie herhaalde dat hij eerder een apostolische visitatie had voorgesteld om de zaak uit te spitten, maar dat Rome dat had afgewezen.

Collegiale samenwerking

Erkennend dat ze teleurgesteld zijn wezen de bisschoppen op het belang van hun eigen gehoorzaamheid. Bisschoppen hebben de verantwoordelijkheid te luisteren naar de paus en zijn congregaties. Bisschoppen zijn van hun natuur collegiaal, aldus bisschop Coyne. “Dus als de Heilige Stoel ons vraagt om collegiale samenwerking, dan doen wij dat.” (KN/CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.