Een prominente Duitse journaliste schrijft het “als verontrustend” te ervaren “hoe de aartsbisschop van Keulen, Rainer Woelki, probeerde van afgelopen Sacramentsdag politiek te maken.”
“Men liet publiciteitsgevoelig en met grote kosten een middelgrote houten vluchtelingenboot uit Malta de domstad inrijden, stelde die voor het zuidportaal op om daar de traditionele Mis voor Sacramentsdag te vieren.” Dit schrijft Hildegard Stausberg in haar commentaar in Die Welt onder de kop ‘Nu worden ook katholieken al populisten’.
“Onze samenleving heeft een rustige en zakelijke behandeling van haar belangrijkste problemen nodig zoals bijvoorbeeld de immigratie. Als men deze dialoog al van tevoren met allerlei ‘tof’ geformuleerde provocaties belast, verliest men geloofwaardigheid”, stelde Stausberg vast en eiste: de katholieken moeten zich “deze steeds populistischer wordende stromingen in hun Kerk fel afwijzen.”
Dat Jezus, zoals kardinaal Woelki heeft verklaard “vandaag in een vluchtelingenboot zit”, dat daarmee “tot een plaats van Gods aanwezigheid zou worden”, is weliswaar “een beetje vergezocht, maar o.k.”. Maar “welhaast adembenemend” noemt Stausberg het “als Woelki met zware knots inhakt op de vluchtelingenpolitiek van de Bondsregering en de overeenkomst met Turkije om vluchtelingen terug te nemen als ‘infaam’ betitelt.”
“Wablief?”, vraagt Stausberg. “Onze leidende politici muteren” bij Woelki tot “zandmannetjes” die ons in een slaap van Doornroosje probeerden te brengen. Met de vluchtelingenboot zou “dit sprookje ontzenuwd” moeten worden en de “afschermingspolitiek” van de Europeanen aan de kaak gesteld. Woelki gaat hiermee volgens haar “simpel te ver”, maar precies daarom kan de samenleving dit niet over zijn kant laten gaan, aldus Stausberg. Eerder verweet een andere Duitse publicist kardinaal Woelki “vluchtelingenromantiek” te bedrijven op een plaats van recente massa-aanrandingen. (KN/Kath.net/Die Welt)