De consultatiefase op weg naar de bisschoppensynode van 2023 is in volle gang. Het bisdom Den Bosch heeft een website opgezet waarop gelovigen en groepen hun input kunnen insturen.
In 2023 komen bisschoppen van over de hele wereld samen in Rome voor de synode over synodaliteit. Daar spreken zij met de paus over de toekomst van de Kerk en over hoe die bestuurd moet worden. Het zijn echter niet alleen de bisschoppen die daar hun stem zullen laten horen: paus Franciscus wil dat er voor die synode naar de hele* Kerk geluisterd wordt.
De consultatiefase in de bisdommen, waarin bisschoppen hun oor te luister leggen bij priesters, religieuzen, leken en mensen die niet langer naar de kerk gaan, is in volle gang. Paus Franciscus vindt het belangrijk dat alle gedoopten meedoen aan het synodale proces, want “zonder daadwerkelijke deelname van het volk van God blijft praten over gemeenschap een vrome wens.”
Een overgrote meerderheid van de bisdommen heeft gehoor gegeven aan die oproep: daarmee is de consultatiefase de grootste volksraadpleging in de geschiedenis van de katholieke Kerk.
Daarom is het volgens de paus de plicht van de Kerk om iedereen de mogelijkheid te geven om deel te nemen. Ook in het bisdom Den Bosch wordt werk gemaakt van die raadpleging. Bisschop Gerard de Korte roept daarom iedereen op om zijn stem te laten horen: “Ik hoop dat zoveel mogelijk katholieken van ons bisdom willen meedoen, ook minderheidsgroepen zoals expats en migranten”, aldus de bisschop in een persbericht.
“Maar vanzelfsprekend zijn – in de lijn van de oproep van paus Franciscus – ook andere christenen en
alle mensen van goede wil uitgenodigd om mee te denken over te toekomst van de katholieke geloofsgemeenschap.”
Om de resultaten van alle gesprekken die op allerlei niveaus gevoerd worden te kunnen verzamelen, heeft het bisdom Den Bosch de Erasmus Universiteit Rotterdam ingeschakeld. Onderzoekers hebben een weblink gemaakt waarop mensen hun gedachten over de toekomst van de Kerk kunnen delen. Het bisdom hoopt zo de weg tot bijdragen zo toegankelijk mogelijk te houden.
Een bijdrage insturen kan zowel namens een groep – bijvoorbeeld bij wijze van verslaglegging van een bijeenkomst over het synodale proces op parochieniveau – als individueel. Bij wijze van handvatten kan men per thema een bijdrage doen.
De weblink is hier te vinden.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.