fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

De Beneluxcirkel is rond: Luxemburgse synodedeelnemers willen verandering

Peter Doorakkers 27 juli 2022
image
4600 Luxemburgse katholieken lieten hun stem horen in de 'luisterfase' van de 'synode over synodaliteit'. Foto: paulo93 - unsplash.com

De Luxemburgse katholieken die deelnamen aan de ‘luisterfase’ van de ‘synodaliteitssynode’ willen verregaande veranderingen in de leer van de Kerk.

Dat blijkt uit het rapport over de ‘luisterfase’ dat het aartsbisdom Luxemburg deze week presenteerde, meldt persbureau KNA. In totaal namen ongeveer 4600 mannen, vrouwen en kinderen deel aan een enquête die was uitgezet. Het aartsbisdom, dat heel het land beslaat, telt ruim 430.000 katholieken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Uit het zestien pagina’s tellende rapport daarover blijkt dat zij in grote lijn vragen om veranderingen die inmiddels bekend klinken: verandering van de leer over homoseksualiteit, openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, het priestercelibaat optioneel maken en leken meer invloed geven bij het benoemen van bisschoppen en in bestuurlijke functies.

Een of meer van deze eisen kwamen ook naar voren in de luisterfase in de bisdommen in Vlaanderen en in mindere mate in die in Nederland. De Luxemburgse vraag om openstelling van het kerkelijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht gaat overigens nog wel een stapje verder.

Inbreng in Romeinse synode

Het rapport wordt als de Luxemburgse inbreng voor de synode van 2023 naar Rome gestuurd.

Van die synode is de aartsbisschop van Luxemburg, kardinaal Hollerich, overigens de zogeheten ‘relator-generaal’, de belangrijkste rapporteur. Bij de presentatie van het rapport zei hij zich om die reden niet met de enquête in zijn eigen bisdom bemoeid te hebben. Het volk is geraadpleegd, aldus Hollerich, die toevoegde enkel geluisterd te hebben naar wat het te zeggen heeft over de toekomst van de Kerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij gaf wel aan al navraag te zullen doen over welke veranderingen eventueel al op lokaal niveau doorgevoerd kunnen worden.

Hollerich werd ook gevraagd naar de recente Vaticaanse kritiek op de ‘Synodale Weg’, het omstreden hervormingsproces in buurland Duitsland. De kardinaal zei hier gezien zijn functie binnen de synode niet op in te willen gaan.

Positief

Wel vindt hij het “positief” dat de Duitse bisschoppen de uitkomsten van de Synodale Weg komend jaar op de synode in Rome zullen inbrengen.