De Duitse bisschoppen hopen dat de synode over synodaliteit meer kansen voor vrouwelijk leiderschap zal bieden. Maar hoe dat leiderschap eruit zou moeten zien, daarover zijn de meningen verdeeld.
Hoe moet de Kerk er in de toekomst uitzien? Daarover gaat de synode over synodaliteit, waarvan de afsluitende sessie in Rome van 2 tot 27 oktober plaatsvindt. Namens Duitsland nemen vijf bisschoppen deel. Zij hopen dat de synode uiteindelijk zal leiden tot blijvende veranderingen.
De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, hoopt vooral op meer gelijke rechten voor vrouwen. Het is belangrijk om vrouwen meer te betrekken bij alle niveaus van het kerkelijk leven, inclusief leiderschap, vindt hij. Dit moet worden vastgelegd in het kerkelijk recht, aldus Bätzing.
Ook de diakenwijding voor vrouwen – een punt dat niet op het synodale programma staat – is wat hem betreft bespreekbaar. “Ik hoop van harte dat de katholieke Kerk het mogelijk zal maken dat vrouwen tot het diaconaat worden gewijd.” In de toekomst moet deze kwestie op een gedecentraliseerde manier binnen de Kerk kunnen worden beslist, vindt hij.
De bisschop van Münster, Felix Genn, wil in Rome campagne voeren om een duidelijke koers te bepalen. “De gestelde vragen hebben antwoorden nodig”, vindt hij.
Een transparant debat is belangrijk, ook over de onderwerpen die van de synode zijn uitbesteed aan werkgroepen, zoals gelijke rechten voor vrouwen. Genn zal zelf zo’n werkgroep voorzitten. Deze zal zich bezighouden met de rechten en verkiezing van bisschoppen.
Bisschop Bertram Meier van Augsburg denkt dat het op dit moment niet mogelijk is dat vrouwen worden toegelaten tot het diaconaat of priesterschap. Hij verwijst daarbij naar de apostolische exhortatie Ordinatio Sacerdotalis uit 1994, waarin de toenmalige paus Johannes Paulus II schreef dat de Kerk niet bevoegd is om vrouwen tot het priesterschap te wijden.
Hij vindt verder dat de kernovertuiging van het wereldwijde synodale proces is dat de Kerk niet moet worden geleid “door de eenzame beslissingen van gemachtigde vertegenwoordigers van bovenaf”. In plaats daarvan gaat het om participatie, transparantie, openheid en het afleggen van verantwoording voor beslissingen.
Bisschop Franz-Josef Overbeck van Essen hoopt dat landelijke bisschoppenconferenties meer speelruimte krijgen bij de besluitvorming. In de toekomst moeten individuele vragen over kerkelijk handelen in verschillende landen verschillend beantwoord kunnen worden, vindt Overbeck. “De bisschoppenconferenties moeten hier aanzienlijk meer bevoegdheden krijgen.”
Overbeck ziet daarin ook kansen voor meer macht voor vrouwen in de Kerk: in sommige landen zou zo meer mogelijk kunnen zijn dan in landen waar de kwestie minder speelt. Hij waarschuwt wel dat zoiets alleen mogelijk is “als dit niet gewoon een twistpunt blijkt dat de eenheid van de Kerk zal verbreken. Ik denk niet dat we er al zijn.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.