<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Europese bisschoppen zijn tevreden over ‘vruchtbare dialoog’ tijdens continentale synodefase

Luuk van den Einden 13 februari 2023
image
De Europese continentale fase van het synodale proces vond vorige week plaats in Praag. Vertegenwoordigers uit heel Europa deelden met elkaar wat de synodale luisterfase in hun bisdom had opgeleverd. Foto: Raad van de Europese Bisschoppenconferenties

De continentale synodebijeenkomst in Praag is zaterdag afgerond. De voorzitters van de 39 Europese bisschoppenconferenties, die twee dagen langer bleven dan de overige deelnemers, kijken in hun slotverklaring terug op “een ten diepste spirituele ervaring”.

De Europese bijeenkomst in het kader van de synode over synodaliteit, die vorige week in Praag plaatsvond, is dit weekend definitief afgesloten. Het programma voor het merendeel van de deelnemers werd voor het weekend al afgerond met de presentatie van een conceptversie van het slotdocument over de bijeenkomst.

Vrouwen in de Kerk

Tijdens de week hebben afgevaardigden uit heel Europa in wisselende samenstellingen met elkaar gesproken over wat de diocesane luisterfase heeft blootgelegd. Uit de voorlopige versie van het slotdocument blijkt dat deze werkwijze goed bevallen is, aangezien de deelnemers het erover eens zijn dat zo’n bijeenkomst elk decennium zou moeten plaatsvinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Over de rol van vrouwen in de Kerk vinden de deelnemers dat vrouwen meer betrokken moeten worden bij de Kerk en daar ook meer te zeggen moeten krijgen. Er wordt gevraagd om “concrete en moedige besluiten omtrent de rol van vrouwen in de kerk en een grotere betrokkenheid op alle niveaus, ook in processen van besluitvorming en besluitneming”, meldt het ND.

‘Synodaal proces blijven beleven’

De voorzitters van de 39 Europese bisschoppenconferenties bleven langer in Praag. Zij hebben vrijdag en zaterdag het continentale synodeproces geëvalueerd en hebben aan de hand daarvan een slotverklaring opgesteld. Daarin geven ze aan dat het proces “een ten diepste spirituele en werkelijk synodale ervaring” was.

“We zullen de ruimte in onze tenten blijven vergroten, zodat onze kerkelijke gemeenschappen alsmaar meer plekken worden waar iedereen zich welkom voelt.”
- Voorzitters van de Europese bisschoppenconferenties

“Wederzijds luisteren, vruchtbare dialoog en de verhalen over het synodale proces in onze kerkelijke gemeenschappen zijn een niet mis te verstaan teken van onze verbondenheid met Christus”, schrijven de bisschoppen, die alle deelnemers bedanken voor de gesprekken die “met respect voor gevoelige kwesties” gevoerd zijn.

De bisschoppen beloven ervoor de zorgen dat de continentale fase geen eindstation zal zijn. “We zullen het synodale proces blijven beleven en uitdragen in onze bisdommen”, melden ze. “We zullen de ruimte in onze tenten blijven vergroten, zodat onze kerkelijke gemeenschappen alsmaar meer plekken worden waar iedereen zich welkom voelt.”

Oceanië

Tegelijkertijd met de Europese continentale fase liep ook de continentale fase in Oceanië. Die vond plaats in Suva, de hoofdstad van Fiji. De deelnemers daar kijken terug op een “energieke” bijeenkomst, aldus aartsbisschop Peter Loy Chong van Suva.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Synodaliteit was op de Oceanische bijeenkomst uiteraard het hoofdthema, maar er waren ook accentverschillen met Europa: zo was ‘zorg voor de oceanen’ een prominent thema. Door de stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatverandering dreigen verschillende eilandstaten in de Stille Oceaan onleefbaar te worden. Ook missiewerk en huiselijk geweld tegen vrouwen werden besproken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.