<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

‘Geen revolutie, wel belangrijke verandering’: leken krijgen stemrecht in synode

Peter Doorakkers 26 april 2023
image
Foto: Element5 Digital - unsplash.com

Aan de komende bisschoppensynode in Rome zullen voor het eerst leken – mannen en vrouwen – deelnemen als volledig lid met stemrecht. Dat maakte het Vaticaan vandaag bekend, meldt nieuwssite Crux.

Het besluit maakt deel uit van enkele veranderingen in de spelregels rond bisschoppensynodes. Ze werden in het Vaticaan gepresenteerd door kardinaal Jean-Claude Hollerich. Hij is als ‘algemeen relator’ verantwoordelijk voor de verslaglegging van de komende synode en het slotdocument ervan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Hollerich zijn de nieuwe regels “geen revolutie” maar wel “een belangrijke verandering”, schrijft Crux. De Luxemburger schat dat voortaan zo’n 20 tot 25 procent van de meer dan 200 synodedeelnemers geen bisschop zal zijn.

Onder de oude regels waren de meeste deelnemers bisschoppen die door hun nationale bisschoppenconferenties werden afgevaardigd. Andere deelnemers werden aangewezen door de paus of naar voren geschoven door hun ordes of congregaties. De meesten van die overige deelnemers waren bisschoppen en mannelijke religieuzen.

Stemmen over slotdocument

Daarnaast namen onder meer leden van de Romeinse curie deel die ten minste de rang van aartsbisschop hadden en werden er ‘auditors’ uitgenodigd: experts die wel deelnamen aan de groepsdiscussies, maar niet stemden over het slotdocument van de synode.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat document is belangrijk: het vormt in de regel de basis van de tekst die de paus na een synode over het besproken onderwerp publiceert.

70 plekken voor niet-bisschoppen

De veranderingen in de spelregels betreffen onder meer de tien geestelijken die door hun gemeenschappen worden benoemd. Dat worden nu “vijf vrouwelijke en vijf mannelijke religieuzen”, allen “met stemrecht”.

Ook is de positie van ‘auditor’ afgeschaft. In plaats daarvan komen zeventig plekken voor niet-bisschoppen. Dat kunnen priesters, toegewijde mannen of vrouwen, diakens maar ook leken zijn.

35 plekken voor vrouwen

De helft van deze 70 plekken is bestemd voor vrouwen en er moet ook een onbekend aantal jongeren worden geselecteerd. Alle 70 zijn volledig lid van de synode en hebben stemrecht. De eerste vrouw met stemrecht in de synode komt overigens niet uit deze groep. Dat is de Franse zuster Nathalie Becquart, die in februari 2021 door de paus tot ondersecretaris van de synode werd benoemd.

De 70 zullen door de paus worden gekozen uit een lijst met 140 namen. Die worden aangeleverd door zeven internationale vergaderingen van bisschoppenconferenties en de vergadering van oosters-katholieke patriarchen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bij de selectie moet volgens het secretariaat van de bisschoppensynode “niet alleen met hun algemene cultuur en prudentie rekening worden gehouden, maar ook met hun theoretische en praktische kennis, en hun deelname in verschillende hoedanigheden in het synodale proces”.

Ook de deelnemers die de paus rechtstreeks uitnodigt, hoeven niet langer bisschop te zijn.

Derde verandering

Een derde verandering betreft de vertegenwoordigers uit de Romeinse curie. Dat hoeven niet langer aartsbisschop of kardinaal te zijn – in plaats daarvan kiest de paus hen, ongeacht hun rang.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.